Hyppää sisältöön

Kotitalouksien poistotekstiilien keräystä keräyspisteillä

Salpakierto Oy aloitti vuoden alussa kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen Lahdessa. Poistotekstiilillä tarkoitetaan käyttökelvottomia, virttyneitä tai loppuun kulutettuja vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka eivät enää sellaisenaan kelpaa käytettäväksi.

Lahdessa kotitalouksien poistotekstiilien keräystä on kolmella keräyspisteellä:

  • Lahden lajitteluasema Pilleri (Kujalan käsittelykeskus, Sapelikatu 7, Lahti)
  • Harjulan Setlementti ry:n Kierrätyskeskus Patina (Katsastajankatu 14, Lahti)
  • Harjula-keskus (Harjulankatu 7, Lahti)

 

Keräyspisteet on nyt avattu myös Heinolaan, Hollolaan ja Orimattilaan ja ne sijaitsevat lajitteluasemalla:

  • Heinolan lajitteluasema (Pikijärventie 167, Heinola)
  • Hollolan lajitteluasema (Paassillantie 114, Hollola)
  • Orimattilan lajitteluasema (Topintie 5a, Orimattila)

Asikkalaan, Kärkölään, Myrskylään, Padasjoelle ja Pukkilaan keräyspisteet tulevat toukokuun aikana. Jokaiseen kuntaan tulee vähintään yksi poistotekstiilin keräyspiste.

Keräyspisteet ovat käytettävissä lajitteluaseman tai muun pisteen aukioloaikoina. Pisteet löytyvät osoitteesta salpakierto.fi ja kierrätys.info

Poistotekstiilin lajitteluohjeet

Poistotekstiiliin lajitellaan kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Poistotekstiilit otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta.

Poistotekstiilin keräykseen ei saa lajitella alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne lajitellaan tuotteesta riippuen joko energia- tai sekajätteeksi, mistä ne ohjautuvat energiahyötykäyttöön. Tarkemmat lajitteluohjeet voi tarkistaa sähköisestä lajitteluoppaasta osoitteessa salpakierto.fi

Ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa toimittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla.

Poistotekstiilistä kierrätyskuitua

Keräykseen tuodut poistotekstiilit lajitellaan ensin käsin. Kierrätyskelpoiset toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Paimiossa sijaitsevaan poistotekstiilin käsittelylaitokseen, missä kuidut avataan mekaanisesti. Lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja.

Lisää tietoa Salpakierron sivuilta

Salpakierto Oy on 9 kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella. Tehtäviin kuuluvat kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden vastaanotto, käsittely, jäteneuvonta, jätehuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä jätteenkuljetus kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen osalta. Yhtiö on osa Lahden kaupunkikonsernia.