Hyppää sisältöön

Kulutuksen päästöjen vähentämisessä suuri potentiaali

Lahden hiilineutraaliuden tavoittelu kohdistuu tuotantoperusteisten päästöjen vähentämiseen koko kaupungin maantieteellisellä alueella. Tämän rinnalla tarkastellaan kulutuksen päästöjä, joihin sisältyvät myös muualla tuotetut tavarat ja palvelut.
Ympäristökoordinaattori Laura Matkala

Kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta. Lahtelaisten hiilijalanjälki oli vuonna 2022 pienin 19 muun kunnan vertailussa, ja se on pienentynyt vuoden 2020 hiilijalanjälkeen verrattuna.

Lahtelaisten kulutuksen päästöt ovat laskeneet erityisesti energiankulutuksen ja rakentamisen sektoreilla. Hyvästä kehityksestä huolimatta työnsarkaa riittää, sillä lahtelaisten hiilijalanjälki on edelleen yli kolminkertainen globaalisti kestävään tavoitetasoon verrattuna. Muihin kuntiin suhteutettuna erityisesti ruoan päästöjen osuus korostuu.

– Kulutuksen päästöjen vähentämisessä on valtava potentiaali, mutta se edellyttää myös käyttäytymisen muutosta, sanoo ympäristökoordinaattori Laura Matkala.

– Kunnilla on mahdollisuus tukea asukkaitaan ilmaston kannalta kestävissä valinnoissa esimerkiksi edistämällä julkista liikennettä, kävelyä, pyöräilyä, kestävää ruokailua ja tarjoamalla vähäpäästöistä kaukolämpöä, Matkala kertoo.

Aiheesta lisää kestävyysraportissa