Hyppää sisältöön

Kumppanuuspöydät haastavat kaupunkia ja lahtelaisia uudenlaiseen yhteistyöhön  

kuvituskuva

Lahdessa toteutetaan lähidemokratiaa eli asukkaiden suoraa vaikuttamista neljän alueellisen kumppanuuspöydän avulla. Eteläinen, itäinen, pohjoinen ja keskusta-alueen kumppanuuspöytä aloittivat tänä syksynä toisen kaksivuotiskautensa. Jäsenistö koostuu eri ikäisistä ja eri puolella kaupunkia asuvista lahtelaisista. Myös päättäjät ovat olleet tervetulleita mukaan yhteiseen pöytään. Avoin jäsenhaku kuluvalle kaudelle järjestettiin viime keväänä.

Kerro Pois! -kahvit kutsuvat jutulle

Kumppanuuspöytien tärkeimpiä tehtäviä on vuoropuhelun edistäminen asukkaiden, yhteisöjen ja kaupungin välillä. Kerro Pois! -tapahtumissa asukkaat kutsutaan keskustelemaan ajankohtaisista asioista kumppanuuspöydän jäsenten kanssa. Kerro Pois! -keskusteluja järjestetään kaikilla alueilla, usein jonkun muun tapahtuman yhteydessä, jotta tavoitettaisiin paremmin kaikenlaisia kaupunkilaisia. Keskustassa seuraavat Kerro Pois! -kahvit tarjotaan Asunnottomien yö -tapahtumassa torilla 17. lokakuuta.

Lahden syntymäpäivänä, 1. marraskuuta, kumppanuuspöydät järjestävät kaikille asukkaille avoimet juhlat torilla. Kahvit tarjotaan 500 ensimmäiselle ja Lahen Lavalla on ohjelmaa koko perheelle. Muita syksyn tapahtumia on esimerkiksi 3. lokakuuta järjestettävä Vanhusten viikon pop up -tapahtuma Palvelutorilla, jossa jaetaan maksutta kenkien liukuesteitä ikärikkaille.

Kumppanuutta ja tukea yhteisöille

Kumppanuuspöydissä kokeillaan uudenlaista, epäpoliittista tapaa vaikuttaa yhteisiin asioihin. Pöydillä ei ole suoraa päätösvaltaa eikä esimerkiksi mahdollisuutta myöntää avustuksia. Ne voivat kuitenkin tukea oman alueensa yhteisöjä ja toimia kumppanina tapahtumissa ja asukastoiminnassa. Yhteisöt voivat ehdottaa kumppanuuspöydille yhteistyötä sekä tapahtumien ja toiminnan kustannuksiin osallistumista lähettämällä vapaamuotoista sähköpostia pöytien koordinaattoreille.

Alueelliset kumppanuuspöydät ovat lahtelaisia varten

Uuden toimintakulttuurin juurtuminen ei tapahdu silmänräpäyksessä, vaan vaatii opettelua niin asukkailta kuin kaupungin työntekijöiltä ja päättäjiltä. Keskustan kumppanuuspöydän puheenjohtaja Anne-Maria Karjalainen haastaa lahtelaisia mukaan osallistumaan ja tutustumaan uuteen toimintatapaan:
– Lahden kaupunki on tehnyt merkittävän panostuksen asukkaiden osallisuuden lisäämiseen aloittamalla kumppanuuspöytä-toiminnan. Haastankin meitä kaikkia kaupunkilaisia mukaan osallistumaan kumppanuuspöytien järjestämiin Kerro pois -tilaisuuksiin tai esimerkiksi Lahden synttäreille marraskuussa. Meidän kumppanuuspöytäläisten kautta voi vaikuttaa ja nostaa keskusteluun itselle tärkeitä asioita.

Pöytien jäsenet ja tarkemmat tehtävät löytyvät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta lahti.fi/kumppanuuspoydat. Kumppanuuspöytien toimintaa voi seurata myös sosiaalisessa mediassa Facebookissa ja Instagramissa.

Lue lisää kumppanuuspöydistä kaupungin verkkosivuilla