Hyppää sisältöön

Lah­den ja Hollolan poh­ja­ve­sien yh­teis­tark­kai­lun vuo­si­koos­te 2023 on jul­kais­tu

Yhteistarkkailussa ovat mukana Lahden kaupunki, Hollolan kunta, Lahti Aqua Oy, Lahti Energia Oy ja paikallisia yksityisiä toiminnanharjoittajia. Yhteistarkkailun avulla pohjavesien tilasta saa paremman kokonaiskuvan.

Vuoden 2023 Lahden ja Hollolan pohjavesien yhteistarkkailun vuosikooste julkaistiin ensimmäistä kertaa yhteistarkkailun historiassa visuaalisessa, ArcGIS-pohjaisessa Storymap-muodossa. Vuosikoosteessa on pohjavesien yhteistarkkailuun liittyvän tiedon lisäksi runsaasti muuta kiinnostavaa tietoa pohjavesistä.

Tutustu Pohjaveden tila 2023 -vuosikoosteeseen

Pohjavesien yhteistarkkailua tehdään Lahti-, Renkomäki-, Salpakangas- ja Kukonkoivu-Hatsina-pohjavesialueilla. Pohjavesien yhteistarkkailua koordinoi ja hallinnoi Lahden ympäristöpalvelut. Yhteistarkkailussa ovat mukana Lahti Aqua Oy ja Lahti Energia Oy sekä yksityisiä toiminnanharjoittajia Lahdesta ja Hollolasta, joiden pohjavesitarkkailut liittyvät ympäristölupien tai maa-aineslupien velvoittamaan tarkkailuun. Pohjavesinäytteistä analysoitavat parametrit määräytyvät kunkin kohteen pohjaveden tarkkailuohjelmassa ja vaihtelevat näin ollen havaintopisteittäin.

Lahti-pohjavesialueen pohjavedessä on edelleen havaintoja vuosien tai jopa vuosikymmenten takaisesta torjunta-aineiden käytöstä. Torjunta-aineet ovat peräisin pääosin radan ja ratapihan vesakontorjunnasta, ja niiden myynti ja käyttö on lopetettu kauan sitten, mutta pohjavedessä hajoaminen on erittäin hidasta.

Pohjavedessä on myös havaintoja kohonneesta kloridipitoisuudesta, mikä kertoo liukkaudentorjunnassa käytetyn tiesuolen päätymisestä pohjaveteen. Lahden kaupungin kunnossapito on hoidossaan olevilla alueilla luopunut tiesuolan käytöstä liukkaudentorjunnassa vuonna 2017. Tämä näkyy hiljalleen laskevina kloridipitoisuuksina näillä alueilla.

Pohjavesien yhteistarkkailu alkoi Lahdessa vuonna 2019. Yhteistarkkailu mahdollistaa pohjavesien tilan kokonaiskuvan helpomman hahmottamisen ja on osallistujilleen kustannustehokasta. Vuonna 2023 käynnistyi yhteistarkkailun toinen toteutuskausi ja samassa yhteydessä yhteistarkkailualuetta laajennettiin Hollolan suuntaan. Pohjavesien yhteistarkkailun vuosikoosteet vuosilta 2020–2023 ovat luettavissa Ympäristöraportit-sivulta.

Lisätietoja