Hyppää sisältöön

Lahden kaupungille EU:n Missio-tunnus ja ilmastosopimus Euroopan komission kanssa

Lahti on saanut ilmastotyöstään EU:n komission Missio-tunnuksen. Tämän jälkeen kaupunki pääsee nauttimaan EU:n kaupunkimission hyödyistä täysimääräisesti. Ympäristöjohtaja Elina Ojala vastaanotti tunnustuksen Brysselissä to 21.3.2024.

Lahti valittiin vuonna 2022 EU:n kaupunkimissioon, jonka tavoitteena on vauhdittaa kaupunkeja kohti hiilineutraaliutta. Lahti on yksi sadasta hiilineutraalista ja älykkäästä kaupungista, jotka osallistuvat tähän EU-tasoiseen ohjelmaan.

Osana kaupunkimissiota Lahti on valmistellut ilmastosopimuksen (Climate City Contract). Missio-tunnus (Mission Label) sinetöi sopimuksen Euroopan komission kanssa.

– Tämän jälkeen pääsemme nauttimaan EU:n kaupunkimission hyödyistä täysimääräisesti. Odotamme Missio-tunnuksen tuovan etua EU:n rahoitushauissa ja myöhemmin myös yksityisten investointien ja rahoitusten järjestymisessä, sanoo ympäristöjohtaja Elina Ojala.

Ilmastosopimuksen pohjana on kaupungin ilmasto-ohjelma. Sopimuksessa on tällä hetkellä mukana yhteensä 17 paikallista yritystä ja organisaatiota, jotka sitoutuvat tukemaan Lahden kaupunkia ilmastotavoitteessaan.

Sopimuksen tavoitteen edistymistä seurataan vuosittain ja sopimus päivitetään jatkossa kahden vuoden välein.

Lyhyesti

  • Lahti valittiin vuonna 2022 EU:n kaupunkimissioon sadan hiilineutraalin ja älykkään kaupungin joukkoon.
  • Lahti jätti ilmastosopimuksen 15.9.2023 esitarkastukseen EU:n kaupunkimissiota koordinoivalle NetZeroCities-organisaatiolle.
  • Komission hyväksyttyä sopimuksen kaupungille myönnetään Missio-tunnus (Mission Label) 21.3.2024.
  • Sopimuksen tavoitteen edistymistä seurataan vuosittain ja sopimus päivitetään jatkossa kahden vuoden välein.