Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin työllisyyspalvelujen dynaaminen hankintarekisteri on perustettu

Lahti on yhdessä Päijät-Hämeen muiden kuntien kanssa perustanut tulosperusteisen dynaamisen hankintarekisterin työllisyyspalvelujen hankkimista varten. Rekisterillä luodaan uutta ja joustavaa maakunnallista mallia hankkia palveluja, kun kaikki työllisyyspalvelut siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025.

Suomen kuntakentällä valmistellaan parhaillaan tiiviisti TE-uudistuksen mukanaan tuomia uusia vastuita ja tehtäviä kunnille. TE-toimistojen vastuulla olevat TE-palvelut sekä ELY-keskuksen niille hankkimat työllistymistä edistävät palvelut siirtyvät kuntien järjestämis- ja hankintavastuulle 1.1.2025 lähtien. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa työllisyyttä ja lisätä työ- ja elinkeinopalvelujen saatavuutta ja vaikuttavuutta tuomalla palvelut lähemmäksi asiakasta sekä kytkemällä palvelut osaksi laajaa kuntaekosysteemiä. Näin voidaan tukea alueiden kilpailukykyä ja elinvoimaa.

Tulevien työvoimaviranomaisten toiminnan suunnittelun lähtökohtana ovat taloudellinen kestävyys, sujuvat prosessit ja vaikuttavat palvelut. Tavoitteena on tuottaa asiakkaille kestäviä ratkaisuja – palveluja, jotka auttavat heitä saamaan pysyviä työpaikkoja.

Osana uudistuksen valmistelua Päijät-Hämeessä ryhdyttiin toteuttamaan jo ennakkoon uudenlaista tulosperusteista ja dynaamista hankintarekisteriä, jonka avulla palvelujen hankkimisen prosessi nopeutuu nykyisestä ja tuo hankintoihin joustoa. Tulosperusteisia työllisyyspalveluita voidaan hankkia Päijät-Hämeen kuntien yhteishankinnan kautta tai yksittäisen kunnan tarpeisiin.  Hankintarekisteri perustettiin yhteishankintana Lahden kaupungin toimesta, siten että kaikki Päijät-Hämeen kunnan muodostavat hankintarenkaan.

Tulosperusteisilla hankinnoilla huomio palvelujen vaikuttavuuteen

Tulosperusteisten työllisyyspalveluiden määrää kasvattamalla tähdätään työllisyyspalveluiden vaikuttavuuden kasvattamiseen ja kuntatalouden säästöihin. Hankintojen tulosperusteisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että palvelun tilaaja maksaa palveluntuottajalle todennetuista tuloksista, ei esimerkiksi osallistujamäärän mukaan. Työllistymistä tukevien palvelujen osalta tulos voi olla esim. työn saaminen tai koulutukseen ohjautuminen. Rekisteri mahdollistaa hankintojen räätälöinnin ja muokkaamisen tarpeen mukaan; tulosperusteisuuden osuus voi vaihdella kohderyhmän mukaan.

Rekisteriin hakeutuminen/ilmoittautuminen on käynnissä jatkuvasti

Palvelutuottajien hakeutuminen/Ilmoittautuminen rekisteriin on avattu julkisten hankintojen palvelussa Hilmassa. Tarjoajat ja palveluntuottajat voivat hankintarekisterin voimassaoloaikana milloin tahansa hakeutua toimittajiksi ja päästä mukaan rekisteriin, mikäli ne täyttävät osallistumispyynnöllä ja sen liitteillä asetetut vaatimukset. Vaatimukset rekisteriin pääsystä ovat tarkoituksella sallivat, sillä mukaan halutaan niin pieniä kuin suuria palveluntuottajia läheltä ja kauempaa. Ensimmäiset kuusi palvelutuottajaa on jo hyväksytty rekisteriin.

Yksittäisissä kilpailutuksissa vaatimustasot määritellään tarkemmin. Kun työvoimaviranomainen tarvitsee asiakkailleen palvelua, se voi järjestää kilpailutuksen rekisteriin hyväksyttyjen toimittajien kesken. Tämä nopeuttaa kilpailutuksen tekemistä, kun jokaisen hankinnan yhteydessä ei tarvitse toimittaa tietoja soveltuvuudesta.

Lisätietoja rekisteristä sekä rekisteriin hakeutumisen/ilmoittautumisen löydät Hilma (hankintailmoitukset.fi).