Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin urheilu- ja kulttuuritunnustukset 2023

Vuoden 2023 lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin Salpausselän kisat 2023. Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnettiin Filianna-kuorolle. Stipendein palkittiin nuoret lahtelaiset keilaaja Roni Leskinen sekä videokuvaaja Ville Heiskanen.

Kuntalaiset saivat jälleen ehdottaa, kenelle kaupungin myöntämät urheiluteko- ja kulttuurialan tunnustuspalkinnot heidän mielestään kuuluvat. Ehdotuksia sai antaa kaupungin verkkosivujen tai Lahti-Pisteen kautta. Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta päätti palkittavista kokouksessaan 13.12.2023.

Tunnustuspalkinnot jaetaan Lahden Joulukylässä lauantaina 16.12.2023 klo 10.30.

Vuoden lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin Salpausselän kisat 2023

Vuoden 2023 lahtelainen urheiluteko on Salpausselän kisat 2023. Salpausselän kilpailuja on järjestetty Lahdessa lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1923. Satavuotias tapahtuma on osoitus vahvasta perinteestä ja sen vuosittainen järjestäminen on ainutkertainen suoritus, joka hakee vertaistaan Suomessa. Maaliskuussa 2023 järjestetyt kilpailut keräsivät 50 000 katsojaa urheilukeskuksen alueelle nauttimaan kilpailuiden mahtavasta tunnelmasta.

Vuoden lahtelaisen urheiluteon valintakriteereitä ovat merkittävä menestys kilpailuissa kansallisesti ja kansainvälisesti tai muunlainen lahtelaista urheilukulttuuria myönteisesti edistävä ja uudistava toiminta. Useimmiten palkitaan juuri kyseisenä vuonna tehdystä urheiluteosta, esimerkiksi merkittävästä voitosta tai saavutuksesta.

Kulttuurialan tunnustuspalkinto Filiannalle

Lahden Filianna on Suomen kolmanneksi vanhin naiskuoro ja tehnyt kuorolauluharrastamisen eteen arvokasta työtä jo sadan vuoden ajan. Koronavuosien aikana Filianna on entisestään vahvistunut ja kasvanut, mukaan on tullut myös nuoria laulajia.

Kuoron perustaja Anna Mäkelä oli aikaansaava kulttuuri- ja yrityselämän vaikuttaja koko Suomen mittakaavassa. Hänen aktiivisuutensa ja ahkeruutensa ansiosta on perustettu sekä Suomen Naiskuoroliitto että Suomen Naisyrittäjien keskusliitto. Nykyiset filiannat jatkavat ylpeinä Annan viitoittamalla tiellä. Juhlavuonna 2023 Filianna on tehnyt huikeita kuoroesiintymisiä kotikaupungissaan Lahdessa ja esiintynyt jopa Espanjassa asti.

Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnetään ansioituneesta, uutta luovasta ja usein myös pitkäaikaisesta lahtelaisen kulttuurielämän hyväksi tehdystä työstä. Kulttuurialan tunnustuspalkinnossa kyse on usein elämäntyöpalkinnosta.

Vuoden nuori urheilija on keilaaja Roni Leskinen

Vuoden 2023 nuoren lahtelaisen urheilijan tunnustuspalkinto myönnetään keilaaja Roni Leskiselle. Roni Leskinen on voittanut kahtena vuotena peräkkäin Euroopan mestaruuden joukkuekilpailussa. Leskinen on kansallisesti ja kansainvälisesti menestynyt nuori urheilija, joka hoitaa urheilun ja koulun mallikkaasti.

Stipendi myönnetään nuorelle Lahtea edustavalle urheilijalle tai ryhmälle valtakunnallisesta ja/tai kansainvälisestä menestyksestä. Huomionosoituksen tarkoituksena on kannustaa nuoria urheilijoita urallaan eteenpäin.

Videokuvaaja Ville Heiskaselle vuoden nuori kulttuurintekijä -tunnustus

Vuoden nuori kulttuurintekijä -tunnustus myönnettiin lahtelaisille videokuvaaja Ville Heiskaselle. Hän on perustanut Inspiroiva Creative -yrityksen, joka korona-aikana kasvoi yhden miehen yrityksestä kymmenen hengen menestyväksi tuotantoyhtiöksi. Nuori 28-vuotias monilahjakkuus tarjoaa lahtelaiselle kulttuurikentälle videotuotantojen ja livestriimauksien lisäksi tapahtumatuottamisen paikallista osaamista laajalla skaalalla.

Stipendi myönnetään nuorelle lahtelaiselle taiteilijalle tai työryhmälle mielenkiintoisesta ja taiteellisesti korkeatasoisesta toiminnasta kuluvana vuonna. Huomionosoituksen tarkoituksena on nostaa esiin nousevia lahtelaisia kykyjä.

Viime vuosien palkitut

Lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin viime vuonna 2022 jääkiekkoilija Hannes Björninen, vuonna 2021 rallin junioreiden maailmanmestari Sami Pajari ja 2020 liikunta- ja urheiluseuratoiminnan selviytyminen koronakriisistä. Vuoden 2022 nuorena urheilijana palkittiin kestävyysjuoksija Ilona Mononen

Kulttuurialan viime vuosien palkittuja ovat Lahden Kansainvälinen Urkuviikko 2022, mestarikansantanssija, koreografi Hannu Nipuli 2021 ja näyttelijä Ritva Sorvali 2020. Nuorena kulttuurintekijänä 2022 palkittiin Teatterikoulu Timotein timpparilaiset ja Lahden Nuorisoteatterin nutelaiset.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
sivistysjohtaja Tiina Granqvist, 050 383 6574
liikuntajohtaja Aleksi Nyström, 044 483 1794

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksen 13.12.2023 esityslista Dynasty-verkkopalvelussa