Hyppää sisältöön

Lahden kaupunginhallitus päätti talousarviokäsittelyn ennätysajassa

Lahden kaupunginhallitus käsitteli maanantaina 6.11. talousarvioesitystä vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmaa vuosille 2024–2026. Kunnallisveroprosentti pyöristyy alaspäin 8,1 %:iin, muita veroprosenttimuutoksia ei esitetä. Kaupunginvaltuusto päättää veroprosenteista 13.11.2023 ja tasapaino-ohjelmasta, talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 27.11.2023.

Kaupunginhallitus päätyi neuvottelujen jälkeen ennätyksellisen nopeassa ajassa sopuun talousarvioesityksestä. Varatuista kahdesta päivästä käsittelyyn ja keskusteluun tarvittiin tällä kertaa vain yksi.

Monipuoliselle keskustelulle on kuluvan vuoden aikana varattu enemmän aikaa, mikä on parantanut yhteistä ymmärrystä ja valmiutta tehdä päätöksiä ripeästi. Uutena keskustelufoorumina on ollut kaupunginhallituksen iltakoulut eri teemoista.

Lisäksi helmikuussa aloittanut parlamentaarinen työryhmä valmisteli talouden tasapaino-ohjelman sopeuttamaan Lahden kaupungin taloutta vuosina 2024–2027. Painotuksena on tulojen kasvattaminen, jotta palvelujen nykytaso voidaan säilyttää. Talouden tasapaino-ohjelman laatiminen on edellyttänyt myös kompromisseja.

Kaupungin hallussa olevan yhtiövarallisuuden ja muun omaisuuden tuoton pysyvälle lisäykselle asetetaan vähintään 30 miljoonan euron tavoite per taloussuunnitelmakauden vuosi 2024–2026. Yhtiövarallisuuden ja muun varallisuuden tuoton lisääminen edellyttää päätöksiä konsernirakenteesta, kumppanuuksien solmimisesta keskeisempien yhtiöiden kehittämiseksi ja joistakin yhtiöistä tai niiden osista luopumisesta. Päätökset tehdään eri päätöksentekotasoilla hallintosäännön mukaisesti.

Rakennetaan tie tasapainoon

Ilman uusia toimintaympäristöstä tulleita haasteita Lahden kaupunki olisi aiemmalla 30 kuukauden uudistumis- ja muutosohjelmallaan saavuttanut talouden tasapainon.

Tämän hetken suurimpina haasteina ovat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvä leikkaus verotuloihin ja valtionosuuksiin sekä konsernista saatavien tuottojen romahtaminen. Ne aiheuttivat Lahden kaupungille uuden rakenteellisen haasteen. Yhteensä alijäämä on noin 55 miljoonaa euroa.

Menoja kasvattavat myös päiväkoti- ja koulurakennusinvestoinnit, kustannusten nousu ja työttömyydestä aiheutuvat kulut. Korkojen nousulla on negatiivista vaikutusta rahoitusmenoihin, mutta samalla positiivinen vaikutus saataviin tuloihin.

Talousarviossa varaudutaan ottamaan tarvittaessa pitkäaikaista lainaa, jolloin lainakanta kasvaa enintään noin 30 milj. euroa.

Lahdessa keskitytään jatkossa elinvoimaan ja sivistykseen. Lahti haluaa menestyä kestävänä yritys-, yliopisto- ja tapahtumakaupunkina. Lahden asemaa johtavana ympäristökaupunkina vahvistetaan ja varaudutaan uuden hallitusohjelman tuomiin muutoksiin. Vuonna 2025 voimaan tuleva TE-uudistus on Lahdelle haaste, mutta myös mahdollisuus.

Talousarvion vuoden 2024 toimintakate on -357,8 milj. euroa, vuosikate 0,1 milj. euroa ja tilikauden tulos -55,1 milj. euroa. Tilikauden alijäämäksi on arvioitu -55,0 milj. euroa. Taseeseen kertynyt ylijäämä on 175,3 milj. euroa. Investointien bruttomenot ovat 75,5 milj. euroa ja toiminnan ja investointien rahavirta -67,9 milj. euroa. Henkilötyövuosiarvio vuodelle 2024 on 3 355 henkilötyövuotta.

Vuoden 2024 talousarvio perustuu voimassa olevaan Lahden kaupunkistrategiaan ja sitä toteutetaan viidellä kärkihankkeella: Hiilineutraali Lahti, Osaava Lahti, Elävä Lahti, Hyvinvoiva Lahti ja Houkutteleva työnantaja Lahti.

Kaupunginhallituksen talousarvioesitys 2024

Lisätiedot