Hyppää sisältöön

Lahden kaupungintalon perusparannuksen kustannukset selvillä

Toimitilajohtaja Jouni Arola esitteli toteutuneet kustannukset konserni- ja tilajaoston kokouksessa maanantaina.

Lahden kaupungintalon perusparannus toteutettiin allianssihankkeena. Allianssihankkeen periaatteena on, että tavoitekustannusylitykset tai -alitukset jaetaan osapuolten kesken allianssisopimuksen mukaan.​

Allianssissa mukana olivat Lahden Tilakeskus, SRV Rakennus Oy, Arkkitehtitoimisto Davidsson Tarkela Oy, Ideatructura Oy ja Granlund Oy​. Allianssi valittiin toteutustavaksi muun muassa siksi, koska kyseessä on arvorakennus, jonka korjauksessa on paljon urakkariskejä ja haasteita.

Toteutunut kustannus on 25,8 miljoonaa euroa. Kaupungintalon perusparannuksen alkuperäinen kustannusarvio ylittyi 3,5 miljoonalla eurolla. Kaupunki ei vastaa allianssimallissa kaikesta kustannusten ylityksestä, kaupungin osuus ylityksestä on 1,72 miljoonaa euroa.

Perusparannuksen suunnitteluvaihetta varjosti koronapandemia ja toteutumisvaiheessa Ukrainan sota nosti rakennusmateriaalien hintoja ja vaikeutti niiden saatavuutta. Myös projektin edetessä jouduttiin toteuttamaan esimerkiksi rakennuksen maanrakennustöitä ja tornin korjaustöitä ennakoitua laajemmin.

Laajoista tutkimuksista huolimatta kaikkea korjattavaa on mahdotonta arvioida, vasta isot purkutyöt paljastavat koko korjaustarpeen.

– Kaupungintalon vaativa korjaushanke toteutettiin poikkeuksellisen haasteellisessa tilanteessa. Siihen nähden kustannusten ylitys on kohtuullinen ja allianssimuotoisen toteutuksen ansiosta todennäköisesti pienempi kuin se olisi ollut perinteisiä toteutusmuotoja käytettäessä, toimitilajohtaja Jouni Arola sanoo.