Hyppää sisältöön

Lahden kaupunki hakee vapaaehtoisia asukkaita osbukummeiksi

Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta kaupungin asukasosallisuuden parissa? Lähde mukaan kummiksi kehittämään asukkaiden näköistä Lahtea.

Tervetuloa mukaan toteuttamaan Lahen osbua

#OmaLahti -osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat pääsevät ideoimaan, kehittämään ja äänestämään hankkeita, jotka kaupunki toteuttaa. Vuonna 2021 lähes 5000 lahtelaista äänesti asukkaiden ehdottamia hankeideoita. Kaupunki on tänä vuonna käynnistänyt 33 hankkeen toteuttamisen eri puolilla Lahtea. Tutustu osbuun ja hankkeisiin osoitteessa lahti.fi/osbu.

Uusi asukasideointikierros käynnistyy 26.1. ja kestää 5.3. asti osoitteessa. Kaupungin asiantuntijat arvioivat saapuneiden ehdotusten toteutusmahdollisuudet, jonka jälkeen kriteerit täyttävät ehdotukset siirtyvät äänestykseen. Lisäksi yhteiseen kehittämiseen soveltuvista ideoista jatkojalostetaan suunnitelmia kehittämistyöpajoissa 24.4.–5.5. Asukkaat äänestävät verkossa ja lähikirjastoissa 22.5.–11.6. vuonna 2024 toteutettavat hankkeet.

Rahaa osbuhankkeisiin on 200 000 €, ja se jakautuu tasaisesti itäiselle, pohjoiselle, eteläiselle/läntiselle, keskustan alueelle sekä koko kaupungin hankkeisiin. Hanketeemoina ovat hyvinvointi, yhteisöllisyys ja ympäristö sekä asukkaiden valitsema kestävyys.

Lähde mukaan osbukummiksi

Lahen osbu ei onnistu ilman aktiivisia ja osallistuvia lahtelaisia. Haemme nyt mukaan asukkaita kultakin alueelta (itäinen, eteläinen/läntinen, pohjoinen, koko kaupunki). Osbukummina olet jo tiiviisti mukana oman asuinalueesi elämänmenossa ja ajankohtaisissa asioissa. Kummeilla on tukenaan koordinaattorit Tia Mäkinen ja Sanna Virta sekä kaupungin eri palvelualueilta nimettävät osbukoutsit. Kummitoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Kummit tulevat saamaan lahjakortit kaupunginteatterin palveluihin.

Osbukummien tehtävänä on
– tukea tiedottamista omalla suuralueellaan ja/tai somessa,
– aktivoida asukkaita eri vaiheissa itselle soveltuvalla tavalla, kuten osallistumalla ideointi- ja kehittämistyöpajoihin sekä muihin tapahtumiin,
– arvioida toimintamallin toteutumista ja tuoda asukasnäkökulmaa kehittämiseen.

”Osbu on ainutlaatuinen vaikuttamiskeino lahtelaisille kaupungin päätöksenteossa. Näin voimme konkreettisesti kehittää omaa asuinympäristöämme” -vuosien 2020 ja 2021 osbukummi Lassi Ojala.

Ilmoittaudu osbukummiksi keskiviikkoon 28.12. mennessä sähköpostitse omalahti@lahti.fi tai puhelimitse p. 044 769 8695. Järjestämme kummeille aloitustilaisuuden tammikuussa.

Kummi-info Palvelutorilla ja Teamsissä

Tule juttelemaan ja kysymään lisää koordinaattoreilta ti 13.12. klo 12–13 Trion Palvelutorin Kymppi-osallisuustilaan (2 krs.) tai verkossa Teams-tapaamiseen.

Ota rohkeasti yhteyttä myös puhelimitse tai sähköpostilla.

Klikkaa tästä kummi-infoon ti 13.12. klo 12-13