Hyppää sisältöön

Lahden kaupunkiseudun MAL-sopimus tuli voimaan

Lahden seudun kuntien ja valtion yhteinen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimus on vahvistettu valtioneuvostossa. Vuosien 2021–2023 aikana valtion tuki alueelle on noin 12 miljoonaa euroa.

Lahden kaupunkiseudun MAL-sopimuksessa ovat mukana Lahti, Asikkala, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä ja Orimattila sekä Päijät-Hämeen liitto. MAL-sopimus vahvistaa kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä seudun ja valtion välistä yhteistyötä.

Huhtikuussa saavutettu MAL-neuvottelutulos on käsitelty loppukeväästä kaupunkien ja kuntien elimissä.

Valtioneuvoston istunto päätti muodollisesti sopimuksista 23.6. Uusia sopimuksia piti juhlia allekirjoitustilaisuudessa, mutta tilaisuus siirrettiin lomien jälkeiseen aikaan. Sopimukset ovat tästä huolimatta lainvoimaiset. Lahden seudun lisäksi Jyväskylän ja Kuopion kaupunkiseudut pääsivät mukaan MAL-sopimuksiin. Kumppanuus kaupunkien ja valtion välillä on solmittu vuoteen 2031.

– Tämän parempaa juhannuslahjaa Lahden seutu ei olisi voinut saada. Pitkään valmisteltu MAL-sopimus on nyt lainvoimainen ja se tarkoittaa miljoonasatsauksia seudulle. Lahden kaupunkiseutu nähdään niin merkittävänä kumppanina ja elinvoimaisena alueena, että valtio haluaa taloudellisesti tukea seudun kasvua ja kehittymistä, iloitsee kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

MAL-sopimuksen tavoitteita ovat muun muassa kestävä liikennejärjestelmä, kohtuuhintainen asuminen ja kaupunkiseudun kilpailukyky. Vuosien 2021–2023 toimenpiteet kohdistuvat erityisesti kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen, joukkoliikenteen kehittämiseen ja puurakentamisen valtiontukeen.

Lue lisää ympäristöministeriön tiedotteesta