Hyppää sisältöön

Lahden MM-kisaisännyys esillä FIS:n kokouksessa Sveitsissä

Suomen Hiihtoliitto yhteistyössä Lahden Hiihtoseuran ja Lahden kaupungin kanssa on hakenut vuoden 2029 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja Lahteen. Hakukomitean edustajat esittelivät FIS:n asiantuntijaryhmälle Lahden kisakonseptia 27.9.2023 Zurichissä. Tavoitteena on järjestää pohjoismaisten lajien, maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn MM-kisat, jotka ovat yhtä aikaa vaikuttavat ja vastuulliset.

FIS:n asiantuntijat tuntevat Lahden hyvin jo entuudestaan, joten luottamus sen kykyyn järjestää MM-kisat oli vahva. Palaute esitykseen oli erittäin hyvä.

Lahti hakee ennätyksellisiä kahdeksansia hiihdon MM-kisoja. Suomen Hiihtoliiton ja Lahti 2029 -hakukomitean puheenjohtaja Markku Haapasalmen mukaan jo vuosittaiset maailmancupit ovat merkittävimpiä kansainvälisiä tapahtumia Suomessa, mutta MM-kisat ovat aivan omassa suuruusluokassaan sekä urheilullisesti että taloudellisilta vaikutuksiltaan.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen korosti Lahden merkitystä Suomen Hiihtoliitolle kilpailutoiminnan kotipesänä ja polkuna – nuorille nouseville sekä jo huipulla oleville urheilijoillemme – kohti maailman kärkeä. Samalla kotikisojen merkitys lajin arvostukselle ja kumppanuuksien rakentamiselle on elintärkeä.

Lahden valtuuston puheenjohtaja Juha Rostedt kertoi tilaisuudessa kisojen saamasta vahvasta tuesta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Myös Lahden kaupungin sitoutuminen tuli hyvin esille ja se kiinnosti asiantuntijoita.

Kestävyys ja vaikuttavuus

– Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki ja edelläkävijä. Tapahtuman mukanaan tuomat taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä, mutta yhä vastuullisempien talvikisojen järjestäminen on Lahdelle kisäisäntänä yhtä lailla tärkeää, toteaa elinvoimajohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw.

– Vaikka joitakin yksityiskohtia hakukonseptissa täytyy vielä viilata, Lahdessa on jatkuva parantamisen henki ja vuoteen 2029 mennessä moni asia ehtii kehittyä omalla painollaan, liikuntajohtaja Aleksi Nyström korostaa.

Tilaisuudessa käytiin projektipäällikkö Jesse Kiurun johdolla läpi kisäisännyyttä monesta näkökulmasta: kulkuyhteyksiä, turvallisuutta, seremonioita, hiihtoreittejä, logistiikkaa jne. Salpausselän kisojen järjestelyistä vastaava Salppuri Oy:n toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu kertoi organisaatiosta ja vapaaehtoistoiminnasta, ja Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman majoitustilanteesta.

Päätös kisaisännyydestä kesällä Reykjavikissa

FIS:n asiantuntijaryhmä esittelee hakemukset FIS:n hallitukselle vuoden 2023 lopulla ja valmistelee lopullisen raportin MM-kisakaupungeista.

MM-kisakaupungit esittelevät lopullisen presentaationsa FIS:n hallitukselle 4. kesäkuuta 2024 Reykjavikissa, Islannissa, jonka jälkeen FIS:n hallitus päättää ja julkistaa vuoden 2029 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen isännyyden.

Samassa yhteydessä myönnetään myös alppihiihdon sekä lumilautailun ja freestylen MM-kisojen järjestämisoikeudet vuodelle 2029 sekä lentomäen MM-kilpailuiden järjestämisoikeudet vuodelle 2028.

Lisätietoja:

Markku Haapasalmi
Suomen Hiihtoliiton ja Lahti 2029 -hakukomitean puheenjohtaja
p. 0400 677 211

Ismo Hämäläinen
Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja
p. 050 438 4449

Janne Marvaila
Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja
p. 0400 600 852

Juha Rostedt
Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
p. 040 510 9244

Henna Eskonsipo-Bradshaw
Lahden kaupunki
p. 044 482 0838