Hyppää sisältöön

Lahden monet vahvuudet vakuuttivat Fazerin – Makeistehtaan vaikutus heijastuisi laajasti Lahden seudulle

Fazer ilmoitti maanantaina valinneensa Lahden suunnitellun uuden makeistehtaan sijoituspaikaksi. Yhteistyösopimusta seuraa kiinteistökauppa ja lopullinen päätös mittavasta investoinnista on määrä tehdä vuoden 2023 alkupuoliskolla.

– Uusi makeistehdas antaa Lahdelle historiallisen kasvu- ja kehityssykäyksen. Tehtaan taloudellinen merkitys kaupungille ja koko seudulle on valtava, kaupunginjohtaja Pekka Timonen hehkuttaa.

Lahden valttina sijoittumisneuvotteluissa oli yhdistelmä perinteisiä ja uusia vahvuuksia. Logistinen sijainti, kohtuuhintainen asuminen ja luonto ovat olleet Lahden etuja. Viime vuosina elinvoimaa on vahvistettu muun muassa ympäristöjohtajuudella, nousulla yliopistokaupungiksi, koulu- ja päiväkoti-investoinneilla sekä uudella kehätiellä.

– Mietimme, miten Lahden kaupunki voi parhaiten tukea Fazeria ennen rakentamista, sen aikana ja erityisesti tehtaan toiminnan käynnistyttyä. Rakensimme osa-alue kerrallaan yrityksen toiveet huomioivaa, yhteistyöhön perustuvaa kumppanuusratkaisua, kaupunginjohtaja Pekka Timonen iloitsee.

– Uuden tehtaan suorat ja epäsuorat työllisyysvaikutukset olisivat poikkeuksellisen suuria. Puhutaan hyvin varovaisestikin arvioiden sadoista työpaikoista.

Fazer haluaa vahvistaa kasvua

– Fazerin strategisena tavoitteena on vahvistaa asemaansa Suomen johtavana kuluttajatuoteyhtiönä ja vauhdittaa kasvua muissa Pohjoismaissa. Kuluttajalähtöiset innovaatiot, trendikkäät kategoriat ja ruokateknologia edistävät yhtiön tavoitteita. Osana strategiamme toteuttamista kerroimme tammikuussa 2022 suunnittelevamme uutta makeistehdasta. Lahti, joka on jo ennestään Fazerille hyvin tärkeä paikkakunta, on vakuuttanut meidät kokonaisvaltaisella lähestymisellään, ja ehdolla oleva maa-alue on tarpeisiimme erittäin sopiva, Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum toteaa.

– Tavoitteemme on suunnitella ympäristöystävällinen, huippuluokan makeistehdas, joka toteutuessaan vastaisi tulevaisuuden kuluttajaodotuksiin sekä parantaisi työskentelyolosuhteita ja kotimaisen valmistuksen kilpailukykyä.

Fazerilla on pitkät perinteet Lahdessa. Yhtiö työllistää tällä hetkellä Lahdessa noin 600 henkilöä leipomossa, myllyssä, hapankorpputehtaassa ja kauraksylitolitehtaassa.

– Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi Fazerin työntekijät asukkaiksi Lahteen, Pekka Timonen sanoo.

Osaava ja sitoutunut henkilöstö on avainkysymys

Lahti varaa Pippo-Kujalasta tontin Fazerin suunnittelemalle makeistehdasinvestoinnille.

Yhteistoiminta tukee uuden tuotantolaitoksen rakentamista, käyttöönottoa ja toimintaa, molempien osapuolten strategisia ja operatiivisia tavoitteita sekä kilpailukyvyn kasvattamista.

Lahden seudun kehitysyhtiö Ladec ja Lahti ovat sitoutuneet myötävaikuttamaan ja koordinoimaan yhteistyösopimuksia, joita on tarkoitus tehdä muiden Fazerin sijoittumista Lahteen tukevien osapuolten kanssa.

– Varmistamme tiiviillä yhteistyöllä henkilöstön saatavuuden. Tuemme ja palvelemme muuttajia henkilökohtaisesti. Laadimme räätälöidyn koulutuspaketin oppisopimuksesta ammattikoulutukseen ja yliopistoon asti. Loistavat yhteydet pääkaupunkiseudulta ja Lappeenrannasta mahdollistavat sujuvan liikkumisen myös siirtyville työntekijöille, Pekka Timonen luettelee.

Tutkimusta ja tuotekehitystä

Lahti tarjoaa Fazerille korkeakoulukaupunkina huippututkimusta ja -tuotekehitystä sekä vahvoja yrityspalveluja. Suunnitteilla on muun muassa uusi elintarviketeollisuuden testaus- ja tuotekehitysympäristö.

– Yhteistyössä pystymme tarjoamaan yrityksille uusia mahdollisuuksia mm. bioraaka-aineiden tuotekehitykseen. Tämä toteutuu LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston ja yritysten yhteistyöllä, Pekka Timonen kuvailee.

Lahden seudun elintarviketeollisuuden sivuvirtoja on hyödynnetty Lahdessa eri tavoin jo pitkään. LUT-yliopisto on panostanut merkittävästi tätä kehitystyötä tukevan erotustekniikan tutkimustoiminnan vahvistamiseen Lahdessa.

Pekka Timonen muistuttaa, että Lahdessa on Suomen vastuullisin toimintaympäristö.

– EU valitsi Lahden nyt keväällä Eu­roo­pan 100 edel­lä­kä­vi­jä­kau­pun­gin jouk­koon, uuteen 100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia -ohjelmaan. Lahti toimi Euroopan ympäristöpääkaupunkina 2021 ja on Suomen johtava ympäristökaupunki. Tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki jo 2025 – ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa.

Vahvan kasvun mahdollisuudet Lahdessa

Lahden seutu on jo nyt yksi Suomen merkittävimmistä elintarviketeollisuuden keskittymistä, joka kattaa koko arvoketjun alkutuotannosta jalostukseen ja vähittäiskauppaan.

Alueen klusterit ja verkostot voivat tukea Fazerin kehitystyötä sekä liiketoimintaa täydentäviä toimintoja, kumppaneita, alihankkijoita ja toimittajia. Lahden seudulla on pitkä perinne aktiiviseen yritysten väliseen yhteistyöhön ja verkottumiseen. Yritysverkostoja ovat mm. Päijät-Hämeen Viljaklusteri, sähköisen liikenteen klusteri LahtiGEM, Lahti Sports Hub, Lahden seudun Meriklusteri ja Smart Energy Cluster.

Lahden kaupunki on myös sopinut Koulutuskeskus Salpauksen, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa Fazerin tarpeita vastaavasta koulutusyhteistyöstä. Kaupunki ja Ladec myötävaikuttavat elintarviketeollisuuden testaus- ja tuotekehitysympäristön rakentumiseen ja kehittämiseen Lahteen.

Lahden vetovoima on tutkimusten mukaan kasvanut viime vuosina ja Fazerin päätös tukee vetovoiman kehitystä. Yritykset ovat tutkitusti entistä kiinnostuneempia Lahden seudusta.

– Lahti haluaa olla kestävän kasvun kaupunki ja edelläkävijä. Uskon, että Fazerin päätös houkuttaa tulevaisuudessa monia uusia yrityksiä ja uusia asukkaita Lahteen.

Lisätietoja