Hyppää sisältöön

Lahden Niemen ranta-alueen arkkitehtuuri-ideakilpailu on ratkaistu

Kilpailun voittajaksi kruunattiin nimimerkki "Tukki, hiiva ja mallas", jonka työssä tuomaristo arvosti teollisen historian ja tunnelman välittymistä uudisrakennettavalle alueelle.
Voittajatyöryhmän työ Tukki, hiiva ja mallas.

Lahden Niemen ranta-alueen arkkitehtuuri-ideakilpailun voittaja on nimimerkki ”Tukki, hiiva ja mallas”. Tuomaristo arvosti ehdotuksen tilallisesti ja toiminnallisesti rikasta otetta sekä teollisen historian ja tunnelman välittymistä lähes kauttaaltaan uudisrakennettavalle alueelle. Teollinen perintö näkyy kaupunkirakenteessa, rakennusten massoittelussa ja ilmeessä sekä rakennusmateriaalien kierrättämisessä. Nimimerkin takaa paljastui tekijäksi Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy:n työryhmä Helsingistä.

Kilpailun 2. tulleen ehdotuksen laati nimimerkki ”Baywatch”. Tuomaristo arvosti ehdotuksessa luotua vahvaa julkisten kaupunkitilojen muodostamista ja kaupunkirakenteen selkeyttä kuin myös rantaraitin mielenkiintoista ja komeaa avautumista pohjoiseen. Eteläisen osan kaupunkitilat on käsitelty varmalla otteella ja ne avautuvat komeasti järvinäkymiin. Nimimerkin takaa tekijäksi paljastui Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n työryhmä.

Nimimerkki ”Lahden Poukama” sijoittui kilpailussa 3. sijalle. Ehdotuksessa hyödynnetään järvinäköaloja avaamalla korttelit lounaaseen, luoteeseen ja järvelle saaden hienosti luonnonvaloa kortteleihin. Luonteeltaan ehdotus tasapainottelee osuvasti alueen teollisen mittakaavan ja tiiviyden sekä ympäröivien alueiden väljemmän rakenteen välillä. Ehdotuksen tekijä oli LPR-arkkitehdit Oy:n työryhmä.

Voittajien lisäksi palkittiin viisi

Lisäksi kilpailussa jaettiin kaksi lunastusta ehdotuksille ”Lahes” tekijänä Futudesign Oy ja ” muru” tekijänä INARO Integrated Architecture Office. Kolme kunniamainintaa jaettiin nimimerkeille ”Lentokeli” tekijänä Arkkitehtitoimisto NOAN työryhmä, ”Uittopuomit” tekijänä Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n työryhmä sekä ”Helminauha” tekijänä Arkkitehtuuritoimisto OLARK Oy.

”Kilpailun palkitut ehdotukset antavat erinomaiset edellytykset kehittää Niemen ranta-alueelle vetovoimaista Lahden järvenranta-asumista.” kertoo tuomariston puheenjohtaja Pär Gustaf Relander.

”Lahden keskusta pystyy uuden asuinalueen avulla kasvamaan saumattomasti kasvamaan pohjoiseen. Ehdotukset mahdollistavat myös rantaraitin jatkamisen, urbaanin puistovyöhykkeen kehittämisen ja koko kehittyvän Niemen alueen avaamisen Vesijärven rantaan”, iloitsee kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen.

Seuraavana vaiheena yleissuunnitelman laatiminen

Lahden kaupunki jatkaa alueen suunnittelua yhdessä maanomistajien kanssa. Ensin laaditaan palkittujen töiden pohjalta koko alueen kaavarunkotasoisen yleissuunnitelma, jonka jälkeen asemakaavoitusta jatketaan vaiheittain osa-alueiden vapautuessa teollisuudelta.

Ensimmäinen vaiheessa vapautuu Viking Malt:n mallastamon alue vuonna 2023, jonka jälkeen aloitetaan purkutyöt ja ympäristön puhdistaminen tarpeellisilta osin. Myös rantaraitin jatkaminen Niemen satamasta etelään kuuluu ensimmäiseen vaiheeseen. Seuraavien osa-alueiden vapautuminen tapahtuu arviolta 10-15 vuoden kuluessa.

Niemeen rakennetaan asuntoja, päivittäistavarakauppa ja muita asumiseen liittyviä pienpalvelutiloja. Alueelle voi sijoittua esim. kahvila, ravintola ym. rantaan sopivia palveluja. Rannat tulevat kaikkien kaupunkilaisten käyttöön ja Joutjoen vartta kehitetään puistomaisena.

Kilpailuun osallistui 55 työryhmää

Syyskuussa 2021 julkistetun ja maaliskuussa 2022 ratkaistun yleisen ideakilpailun järjestivät maanomistajat Polttimo Oy, UPM-Kymmene Oyj sekä Lahden kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa. Kilpailun edistyksellinen digitaalinen aineisto ja käsittely mahdollistivat koronaepidemiasta huolimatta kansalaisten kuulemisen ja kilpailun loppuun saattamisen alkuperäisessä aikataulussa.

Kilpailuun osallistui anonyymeillä nimimerkeillä 55 kaupunki- ja maisemasuunnittelijoiden työryhmää. Kilpailussa jaettiin 3 palkintoa, 2 lunastusta ja 3 kunniamainintaa. Kilpailuun, palkittuihin kilpailuehdotuksiin ja niiden tekijöihin sekä arvostelupöytäkirjaan ja oheisaineistoihin voi tutustua Lahden kaupungin kilpailusivustolla verkossa.

www.lahti.fi/niemenkilpailu

Lisätietoja