Hyppää sisältöön

Lahden Rajasen kulman historiallisen korttelin uudisrakennukselle esitetään rakennuslupaa   

Rakennus- ja ympäristölupalautakunnalle esitetään Rajasen kulman uudisrakennuksen rakennusluvan hyväksymistä. Lupaa esitetään hyväksyttäväksi uusin täsmennyksin. Rakennus- ja ympäristölupalautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina 13.12.
Havainnekuvassa Rajasen kiinteistö, uudisrakennus.
Havainnekuvassa Rajasen uudisrakennus ilmasta. A.D. Arkkitehdit Oy.

Oskarin piha eli ns. Rajasen kulman kiinteistö sijaitsee Rautatienkadun ja Hämeenkadun kulmassa osoitteessa Rautatienkatu 18 ja se on yksi Lahden keskustan vanhimpia kivirakennuksia 

Uuden asuintalon suunnitelmia on päivitetty ja täsmennetty siitä esitettyjen palautteen ja lausuntojen perusteella. Naapuri on esittänyt muutos- ja parannusehdotuksia esimerkiksi tonttien välisen piha-alueen käytettävyyteen ja liikenneyhteyksiin sekä esteettömiin kulkuyhteyksiin. Suunnitelmia on muutettu naapurin esityksen ja rakennusvalvonnan ohjauksen tuloksena.

Rajasen historialliseen kortteliin uusia koteja noin sadalle asukkaalle 

Korttelin sisäpihalle nouseva uusi asuinrakennus on 8-kerroksinen asuinkerrostalo ja sen yhteyteen rakennetaan kaksitasoinen maanalainen autosuoja. Uudisrakennukseen rakennetaan 44 asuntoa eli Lahden keskustaan on tulossa uusia koteja noin sadalle uudelle asukkaalle. Asuinkiinteistö jaetaan kahdeksi erilliseksi asunto-osakeyhtiöksi, vanhaan osaan ja sisäpihan uudisosaan.  

Asuinnoista pienimmät ovat 32 neliömetriä, muutoin asuntojen koot vaihtelevat 40-75 neliömetrin välillä. Julkisivut toteutetaan kaksivärisinä. Myös vanhan rakennuksen puolella huoneistot remontoidaan ajanmukaisiksi. 

Vanhan, 100-vuotiaan osan asunnot ja liikehuoneistot ajanmukaistetaan ja entisöidään. Myös viidennen kerroksen kylmä ullakkotila muutetaan asunnoiksi. Vanhojen liiketilojen julkisivua ei tulla muuttamaan. 

Museon näkökulmasta nyt esitetyllä ratkaisulla saavutetaan ympäröivien rakennusten suojelu. Säilytettäviä rakennuksia ovat Oskarin piha, jossa toimii nykyisin kahvila ja Rajasen piironki 1920-luvulta.

Sisäpihan vanha tallirakennus voidaan purkaa.  

Rakennusluvan myöntämisen lupaehtona ovat rakennuksen sijoittuminen, käyttötarkoitus, rakennusoikeuden käyttö ja ympäristövaikutukset. Lisäksi Lahden kaupunki edellyttää, että uudisrakennuksen eteläpääty on elävöitettävä kaupunkiympäristöön sopivalla seinämaalauksella tai muutoin hyväksyttävällä pintakäsittelyllä.

Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa lahtelainen A.D. Arkkitehdit Oy. 

Videot havainnollistavat hanketta:

Rajanen – YouTube   

Rajasen kulma: asunto sisältä.

Videot: A.D. Arkkitehdit Oy.

Lisätiedot suunnittelusta:  
Elina Savolainen, p.040 534 4093, A.D. Arkkitehdit Oy. 

Rakennus-ja ympäristölupalautakunnan kokouksen esityslista