Hyppää sisältöön

Lahden seudun liikenteen vyöhykeuudistus ja kuljettajien mahdollinen lakko osuvat samalle päivälle

Lahden seudun liikenteen vyöhykkeet uudistuvat 1.3.2023. Uudistus muuttaa vyöhykerajoja, lipputuotteita, lippujen hintoja ja vaihtoaikoja. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on ilmoittanut linja-autohenkilökuntaa koskevasta lakon uhkasta. AKT:n mukaan lakko voi alkaa 1.3.

LSL:n hinnoittelu ja vyöhykerajat muuttuvat

Keskiviikosta 1.3. lähtien Lahden seudun liikenteessä on käytössä kymmenen sijasta neljä matkustusvyöhykettä A, B, C ja D. Vyöhykeuudistus muuttaa vyöhykerajoja, lippujen hintoja ja vaihtoaikoja. Uudistus ei vaikuta linja-autojen reitteihin, vuoromääriin tai aikatauluihin.

Lippuhintojen muutokset johtuvat vyöhykkeiden määrän vähenemisestä, matkustusalueiden laajenemisesta ja alennuksien muutoksista. Esimerkiksi seniorialennuksen aikarajoitus poistuu ja alennus laajenee myös yli 65-vuotiaiden senioreiden kausilippuihin. Aikuisten asiakasryhmässä arvo, mobiili ja lähimaksu ovat jatkossa samanhintaisia.

– Kokonaisuudessaan niissä tapauksissa, missä lippuhinnat nousevat, nousu on maltillista. Osalla matkustajista hinta puolestaan laskee alennusryhmän tai vyöhykkeiden vähentymisen myötä merkittävästi, joukkoliikennepäällikkö Rauno Särkkäaho kertoo.

Uudet vyöhykerajat on sijoitettu pääasiassa asutusalueiden ulkopuolelle ja tasaiselle etäisyydelle Lahden keskustasta, että lippujen hinnoittelu olisi mahdollisimman tasa-arvoista eri matkustussuunnista. Rajat kulkevat pääasiassa taajama- ja kyläalueiden väleillä.

Matkalippua ostaessa matkustaja valitsee aina vähintään kaksi vyöhykettä. Kausilipun voi uudistuksen jälkeen ostaa mille tahansa vyöhykevälille, kun aikaisemmin kausilippu on ostettu kuntakeskuksesta aina Lahden A-vyöhykkeelle saakka. Muutos mahdollistaa edullisemmat kausiliput Lahden ulkopuolisten kuntien sisäisissä matkoissa, kuten esimerkiksi välillä Heinolan keskusta – Vierumäki.

Uudelle A-vyöhykkeelle kuuluu Lahden keskusta. B-vyöhyke laajenee 1. maaliskuuta huomattavasti, kun siihen tulee kuulumaan vanhan Lahden kaupungin reuna-alueiden lisäksi Nastola, Hollolan Salpakangas, Tiilikangas, kirkonkylä ja Paimela sekä Orimattilan Pennala.

C-vyöhyke pitää sisällään Orimattilan keskustaajaman, Hollolan Hämeenkosken, Asikkalan Vääksyn ja Vesivehmaan, Heinolasta Vierumäen ja myös Kärkölän.

D-vyöhykkeelle kuuluvat Heinolan keskusta, kirkonkylä ja Myllykylä, Asikkalan kirkonkylä, Padasjoki, Sysmä ja Hartola.

Lisätietoja vyöhykeuudistuksesta LSL:n verkkosivuilla

Kuljettajien lakko alkaa mahdollisesti myös keskiviikkona

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on ilmoittanut linja-autohenkilökuntaa koskevasta lakon uhkasta. AKT:n mukaan lakko voi alkaa keskiviikkona 1.3. ja kestää 10.3. saakka. AKT:n neuvottelut jatkuvat maanantaina 27. helmikuuta.

Toteutuessaan lakko alkaa samana päivänä, kun vyöhykeuudistus otetaan käyttöön. Lakko tulee vaikuttamaan Lahden seudun liikenteen linjoihin, mutta ei vyöhykeuudistuksen käyttöönottoon.

Ajantasaiset tiedot lakon vaikutuksista LSL:n verkkosivuilla

Aihealueet