Hyppää sisältöön

Lahden Zaporoženpuiston nimi muutetaan Zaporižžjanpuistoksi

Paavolan kampuksen läheisyydessä olevan Zaporoženpuiston nimi muutetaan Zaporižžjanpuistoksi.
Näkymä Za­po­rižžjan­puis­tosta. Koivuja, joissa keltaiset lehdet. Taustalla rakennus.

Lahden kaupunki sai syyskuussa 2022 aloitteen, jonka mukaan Zaporoženpuiston nimi tulisi vaihtaa sen ukrainalaiseen kirjoitusasuun Zaporižžjanpuisto. Ukrainassa sijaitseva Zaporižžja on yksi Lahden ystävyyskaupungeista.

Kaupunginarkkitehti on tehnyt 13.10.2022 päätöksen nimenvaihtamisesta. Nimi muutetaan ukrainalaisen kirjoitusasun mukaisesti Zaporižžjanpuistoksi. Puiston nimenmuutos otetaan käyttöön, kun päätös on saanut lainvoiman.

Paavolassa Kirkkokadun varrella on puistikko, joka on jaettu kuuteen osaan ja nimetty Lahden ystävyyskaupunkien mukaan. Kirkkopuisto ja Kirkkokadun osa muutettiin Lahden ystävyyskaupunkien mukaan Akureyrin-, Randersin-, Ålesundin-, Västeråsin-, Pécsin- ja Zaporoženpuistoiksi 1970-luvun lopulla.

Yhteistyö tiivistyy Zaporižžjan kaupungin kanssa

Lahti tekee aktiivista yhteistyötä monien kaupunkien kanssa kansainvälisesti. Suuri osa toiminnasta toteutuu ystävyysseurojen kautta. Zaporožje ja Lahti ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1953 lähtien.

Lahden kaupunginjohto on ollut aktiivisesti yhteydessä Zaporižžjan kaupunkiin Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Lahti tiivistää yhteistyötä myös muihin ukrainalaisiin tahoihin. Tavoitteena on saada ajankohtaista tietoa tilanteesta ja tarpeista sekä suunnitella pidempijänteistä yhteistyötä esimerkiksi jälleenrakennuksessa.