Hyppää sisältöön

Lahdessa, Oulussa ja Tampereella halutaan elää 1,5 asteen ilmastotavoitteen mukaista elämää

Kolme suomalaista kaupunkia selvittää yhdessä kaupunkilaisten kanssa, miten elämäntapojen hiilijalanjälki pienenee kestävälle tasolle. Työn tavoitteena on vastata elokuun alussa julkaistun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n esittämään haasteeseen: suomalaistenkin hiilijalanjälkien täytyy laskea radikaalisti.

Mukana työssä on yhteensä kaksitoista esimerkkihenkilöä Lahdesta, Tampereelta ja Oulusta. He luovat itselleen elämäntapojen muutospolut, joiden avulla havainnollistetaan, miltä elämä 1,5 asteen ilmastotavoitteen polulla voisi näyttää.

“Asukkaiden osallistuminen hiilipäästöjen vähentämiseen on ensiarvoisen tärkeää. Lahdessa elämäntapahaasteen ottivat vastaan opiskelija Eveliina Hämeenoja, perussuomalaisten kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Rami Lehto, kätilö-terveydenhoitaja Niina Olenius sekä Apulanta-bändistä tuttu Simo Santapukki. Kiinnostavaa nähdä, millaisiin tuloksiin pääsemme”, sanoo Lahden ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi.

1,5 asteen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi keskivertosuomalaisen on pienennettävä hiilijalanjälkeään neljäsosaan nykyisestä eli kymmenestä hiilidioksidiekvivalenttitonnista (10 tCO2e) 2,5 tonniin vuodessa vuoteen 2030 mennessä. Tutkimukset osoittavat, että keinot ja teknologiat tähän ovat jo olemassa, ja ne ovat kasvavissa määrin myös ihmisten valittavissa. Lahdessa tehdyt muutokset kaukolämmön tuotannossa ja siirtyminen vähähiilisempiin joukkoliikennevälineisiin pienentävät asukkaiden hiilijalanjälkeä ikään kuin automaattisesti.

Esimerkkihenkilöiden hiilijalanjälkilaskenta ja kestävien elämäntapojen suunnitelmien tekeminen on parhaillaan käynnissä ja ensimmäisiä tuloksia julkistetaan 9.9.2021 Lahti Symposiumissa, joka on osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

1,5 asteen kaupunkilaiset elämäntavat -projektin toteuttavat yhteistyössä Lahden, Tampereen ja Oulun kaupungit, Kestävä Lahti -säätiö, Sitra, Demos Helsinki ja D-mat.

Lisätietoja:

Päivi Sieppi, ympäristöneuvontapäällikkö, Lahden kaupunki,  p. 050 559 4090, paivi.sieppi@lahti.fi
Saara Vauramo, ohjelmajohtaja, Kestävä Lahti -säätiö, p. 044 716 1585, saara.vauramo@lahti.fi
Otso Sillanaukee, Demos Helsinki, p. 050 544 5922, otso.sillanaukee@demoshelsinki.fi
Michael Lettenmeier, D-mat, p. 040 541 2876, michael@d-mat.fi