Hyppää sisältöön

Lahdessa pilotoidaan nuorten tunnetaitoihin ja itsetuntemukseen keskittyneitä harrastusryhmiä

Lahdessa toteutetaan kaksi erilaista tunnetaitoihin ja itsetuntemukseen keskittynyttä harrastusryhmää nuorten tarpeiden ja toiveiden pohjalta kevättalvella. Toiminta toteutetaan monialaisen yhteistyön kautta pienryhmälle raivohuonetoiminnalla sekä latinorytmisen tanssin parissa yli 15-vuotiaille.

Kauppakeskus Triossa sijaitsevan Nuortentila Triplan nuoret ovat pitkään puhuneet tarpeestaan patoutuneiden tunteiden purkamiseen. Raivon tunne on noussut nuorten keskusteluissa korostuneesti esiin ja sen käsitteleminen koetaan erityisen haastavana.

Nuortentila Triplan nuoriso-ohjaaja Tea Saraskari ja Lahden kaupungin harrastuskoordinaattori Roosa Rusanen pohtivat yhdessä nuorten kanssa tarvetta raivohuoneenkaltaiselle toiminnalle ja idea tunnetaitoihin keskittyvästä ryhmästä syntyi. Nuoret toivoivat ensisijaisesti paikkaa, jossa saisi raivota tunnetta ulos turvallisesti ilman tuomitsemista. Nuoret eivät halua purkaa raivoa tuhoamalla yhteisiä tiloja ja tavaroita. Varsinaisia raivohuoneita on Suomessa muutamia. Tärkein elementti toiminnassa tapahtuu varsinaisen raivohuoneosuuden jälkeen.

–         Meille oli tärkeää, että toiminta ei ole perinteisen raivohuoneen kaltainen. Tunteiden purussa keskitymme ammattilaisen johdolla siihen, millaisia tuntemuksia ja ajatuksia raivoaminen herätti sekä miten olo muuttui kokemuksen aikana ja sen jälkeen. Lisäksi käsittelemme sitä, mikä tunne raivon taustalla on, miksi raivoaminen on paras tapa käsitellä näitä asioita ja millä vaihtoehtoisella tavalla näitä tunteita voisi käsitellä. Emme halua kannustaa nuoria aggressiiviseen käytökseen, mutta emme myöskään tuomita heitä siitä, että heillä on olemassa tällainen tarve, kertoo nuoriso-ohjaaja Tea Saraskari.

Tunnetaitoryhmän toimintaa pilotoidaan kevättalvella ja sen jatkoedellytyksiä pohditaan pilotin jälkeen. Pilotti toteutetaan kohdennetusti, eikä toimintaan voi vielä ilmoittautua mukaan. Kauppakeskus Trio mahdollistaa toiminnan tarjoamalla tiloja raivohuonekokemuksen toteutukseen ja Outward Bound Finland ry vastaa tunteiden käsittelyyn liittyvistä kokonaisuuksia.

Latinorytmistä tanssia sekä itsenäisesti toteutettavia ratkaisukeskeisen terapian harjoitteita

Toinen ryhmä on suunnattu yli 15-vuotiaille ja se keskittyy itsetuntemuksen ja voimavarojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen tanssin ja ratkaisukeskeisen lyhytterapian avulla. Tunnit sisältävät latinorytmistä tanssia sekä itsenäisesti toteutettavia ratkaisukeskeisen terapian harjoitteita. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa ja sen tavoitteena on tukea myönteistä kehokuvaa ja itsetuntoa. Ryhmän ohjauksesta vastaa MielenPT-yrityksen omistaja Hanna Ilvonen-Pölkki ja ilmoittautuminen on käynnissä Harrastelahti.fi-sivuston kautta.

–         Olen iloinen, että voimme vastata nuorten toiveisiin ja toteuttaa uudenlaisia kokeiluja harrastustoiminnan toteuttamiseksi. Toivon, että saamme kokeiluista hyviä eväitä jatkosuunnitteluun ja tulevaisuudessa vielä jatkuvampaa, toteaa harrastuskoordinaattori Roosa Rusanen.

Lisätietoja:

Roosa Rusanen,
Harrastuskoordinaattori, Lahden kaupunki, nuorisopalvelut
roosa.rusanen@lahti.fi, 044 416 3743

harrastelahti.fi