Hyppää sisältöön

Lahdesta yhteys ystävyyskaupunki Zaporižžjaan

Lahden kaupunginjohtoa on ollut keskusteluyhteydessä Zaporižžjan alueelle Ukrainaan. Kaupunginhallitus saa tänään 26.9. selvityksen asiasta.

Ryhmä zaporižžjalaisia istuu keskustelun aikana neuvotteluhuoneessa turvassa, rintamalinja on vain 40 kilometrin päässä. Äänessä on tulkin välityksellä Anatolii Kurtiev, Zaporižžjan kaupungin kaupunginvaltuuston sihteeri.

Zaporižžja on sekä kaupungin että sitä ympäröivän maakuntakeskuksen nimi. Alueella on yhteensä 14 kaupunkia. Zaporižžjan seudusta 70 prosenttia on tällä hetkellä venäläisten miehittämä.

Anatoii Kurtiev kuvailee tilannetta, jossa 253 000 sotaa paennutta ihmistä on kulkenut läpi Zaporižžjan, ja noin 125 000 on jäänyt alueelle, heistä yli 60 000 on lapsia.

– Emme olleet varautuneet niin suureen määrään ihmisiä. Kaikesta huolimatta autamme luonnollisesti kaikkia tänne tulleita evakkoja.

Talven tullessa huolettaa lämmitys, kaasusta ja sähköstä tulee ehkä pulaa. Puhtaan veden saaminen pyritään varmistamaan.

– Ihmiset ovat huolissaan ja peloissaan, sillä viime päivinä venäläiset ovat iskeneet ohjuksin alueelle. Mutta olemme yhtä perhettä ja yhä valmiita taistelemaan. Päätavoitteena on voitto, Anatolii Kurtiev painottaa.

Hänen mukaansa ydinvoimala Zaporižžjassa ei ole kontrollissa ja se on uhka Ukrainan lisäksi koko Euroopalle.

 

Koulutus ukrainalaisille lapsille Lahdessa

Neuvotteluhuoneessa väki silminnähden liikuttuu, kun kuulee lahtelaisten antamasta tuesta maastaan paenneille 1500 ukrainalaiselle ja että heidän lapsensa ovat saaneet kouluissa opetusta, ukrainankielisen avustajan tuella. Kiitokset ovat vuolaita.

On järkyttävää joutua etäyhteydellä näinkin lähelle sotaa, silti keskustelussa paikka paikoin jopa nauretaan. Vaikkakin viime vuosina ystävyyskaupunkien yhteydenpito on ollut vähäistä, Zaporižžjassa on ollut esimerkiksi Lahti-niminen ravintola.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen muistuttaa, että myös Suomella on rajanaapurina Venäjä. Siihen Anatolii Kurtiev naurahtaa, että venäläisethän pelkäävät suomalaisia!

– Ystävyyskaupungit haluavat lähentyä uudelleen ja Lahti aikoo auttaa Zaporizzjaa taloudellisesti myöhemmin sovittavalla tavalla. Keskustelu zaporižžjalaisten ja suurlähetystön kanssa jatkuu, kaupunginjohtaja vakuuttaa. Keskusteluun osallistui etänä Helsingin suurlähetystöstä myös Olena Tsivinska.

Lahden kaupunki haluaa osoittaa tukensa Ukrainan asukkaille ja kaikille sodasta kärsiville. Zaporižžjan kaupunki Ukrainassa on ollut Lahden ystävyyskaupunki vuodesta 1953.