Hyppää sisältöön

Lahti kirkastaa osallistamisen tavoitteita

Lahden kaupungin osallisuusmalli edistää lähidemokratiaa ja kehittää kaupunkia yhdessä asukkaiden kanssa.
kuvituskuva

Uudessa osallisuusmallissa linjataan kaupungin osallistamisen tapoja ja periaatteita sekä annetaan keinoja arvioida niiden toteutumista. Tavoitteena on edistää lähidemokratiaa ja kehittää kaupunkia yhdessä asukkaiden, yhdistysten ja eri toimijoiden kanssa.

Osallisuus korostaa entistä parempaa vuoropuhelua kuntalaisten kanssa. Haemme jatkuvasti parempia tapoja kuulla ja ottaa mukaan kuntalaisten sekä sidosryhmien näkemyksiä ja ideoita. Osallisuustyöllä luomme parempia mahdollisuuksia kaupunkimme kehittämiseen.

Hyvinvointijohtaja Mikko Komulainen.

Osallisuus- ja lähidemokratiamallia on suunniteltu laajassa yhteistyössä. Kaupungin päättäjien, työntekijöiden, asukkaiden ja sidosryhmien mielipiteitä on koottu kevään 2020 aikana mm. testaustyöpajoissa. Elokuisessa seminaarissa osallisuusmalliin perehtynyt kaupunginvaltuusto piti tärkeänä mm. tasa-arvoisia vaikutusmahdollisuuksia ja asukkaiden aitoa kuulemista. Kaupungilta toivotaan kevyttä ja ketterää tapaa toimia ja asukkaille suoria vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Kumppanuuspöytä laajentaa lähidemokratiaa

Osallisuusmallissa esitellään vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa lähidemokratiaa Lahdessa. Päätettäväksi tulee koko kaupungin laajuinen kumppanuuspöytä-malli. Saman pöydän ääressä päättäjien ja kaupungin asiantuntijoiden kanssa voivat olla esimerkiksi tietyn alueen oppilaitosten, seurakuntien, yritysten, asukkaiden ja järjestöjen edustajat. Aluejohtokunnan korvaava uusi kumppanuuspöytämalli edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua.

Osallisuus- ja lähidemokratiamalli oli kaupunginhallituksen käsiteltävänä maanantaina 2.11. Kaupunginhallitus päätti kehottaa 1.6.2021 aloittavaa kaupunginhallitusta perustamaan neljä toimikuntaa, kumppanuuspöytää, edistämään asukas- ja lähidemokratiaa.

Lopullisen päätöksen Lahden uudesta osallisuusmallista tekee Lahden kaupunginvaltuusto 9.11.

Lahden kaupungilla on pitkät perinteet osallistamisesta. Esimerkiksi asukas- ja kaavatilaisuudet, työpajat ja kyselyt ovat vakiintuneet osaksi kaupungin toimintaa. Osallisuusmalli tulee korvaamaan vuodesta 2017 voimassa olleen Lahden kaupungin osallisuusohjelman ja täydentää sitä merkittävästi. Malli julkaistaan hyväksymisen jälkeen Lahden verkkosivuilla.

Uutista päivitetty 3.11. klo 12.10: Lisätty kaupunginhallituksen kehotus perustaa neljä kumppanuuspöytää aikaisemmin esitetyn kolmen sijaan. 

Osallistu ja vaikuta