Hyppää sisältöön

Lahti korvaa pyöräteiden talviharjausmenetelmän Oulun mallilla  

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 14.12.2022 formiaatin käytöstä luopumista kevyen liikenteen väylillä. 
Pyöräilijä ajaa pyörätiellä. Taustalla bussipysäkki.

Lahden kaupunki on ottanut tarkasteluun formiaatin käytön kevyelle liikenteelle varatuilla väyläosuuksilla talousperustein. Materiaalin hinta on noussut vuoden aikana kaksinkertaiseksi Ukrainan sodan johdosta. Kävelyn- ja pyöräilyn olosuhteiden kehittämistä jatketaan ns. Oulun mallilla, jolloin lumen poisto tuotetaan auraamalla ja liukkautta torjutaan karhennetulla polannekerroksella, tarvittaessa hiekalla ja murskeella.  Suolan käyttöä ei kuitenkaan lisätä.

Muutoksella saavutetaan säästöä arviolta 450.000–550.000 euroa vuosittain. Formiaatin käyttöä tullaan jatkamaan ajoradoilla kemiallisen liukkaudentorjunnan ja pölynsidonnan saroilla pohjaveden suojelun jatkamiseksi.

Lahden kaupunki on käyttänyt ympäristöystävällistä formiaattia katujen talvikunnossapidossa vuodesta 2017 asti. Talvikunnossapidossa tavallisesti käytetty suola kertyy pohjaveteen ja nostaa veden kloridipitoisuuksia. Formiaatti hajoaa maaperään joutuessaan ja näin ollen ei kerry vesistöihin ja luontoon. 

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslista 14.12.2022

Aihealueet