Hyppää sisältöön

”Lahti on puuteollisuuden keskus, ja täällä on kunnon kaupungin fiilis”

Severi Niiranen valmistuu keväällä puutekniikan insinööriksi LAB-ammattikorkeakoulusta. Lahti on neljän vuoden opiskelujen ajan tarjonnut alan töitä ja vakuuttanut, että kaupunkiin kannattaa jäädä myös opintojen jälkeen.

Niiranen on kotoisin Imatran seudulta Ruokolahdelta, josta hän lähti etsimään jatko-opintopaikkaa valmistuttuaan ylioppilaaksi ja puusepäksi. Yritteliäs nuori mies pohti hetken myös soitinrakennusta, koska vapaa-aikaan kuuluvat bändisoitto ja soittimet.

Puutekniikka voitti laajojen erikoistumismahdollisuuksien vuoksi. Niirasta kiinnosti alusta asti huonekalupuoli, minkä vuoksi hän hakeutui heti opintojen alettua töihin Lahden Vepsäläiselle. Viime syksynä hän aloitti Tapio Anttilan Collectionin tuotekoordinaattorina, jossa jatkaa kokopäiväisesti myös valmistumisen jälkeen.

– Myymälän myynnissä, kuljetuksessa ja asennustöissä sain hyvän käsityksen siitä, mikä on tärkeää huonekalujen ostajille. Siitä on paljon hyötyä myös nykyisessä työssäni, jossa olen mukana mm. tuotteiden kehitystyössä ja hoidan yhteyksiä valmistajiin.

LABissa opintojen aikainen työelämäyhteistyö on Niirasen mukaan hoidettu ensiluokkaisesti. Jos opiskelijat eivät ole itse löytäneet harjoittelupaikkaa, opettajien suhteet ovat auttaneet.

– Lahti on puuteollisuuden keskus. Paikkoja on löytynyt hyvin etenkin mekaanisen metsäteollisuuden puolella, johon suurin osa opiskelijoista suuntaa. Myös opiskelijajärjestö Pino ry. on tehnyt tiiviisti yhteistyötä teollisuuden kanssa.

LAB-ammattikorkeakoulu on Suomessa ainoa, josta voi valmistua puutekniikan insinööriksi. Oman erikoisalan tueksi voi poimia laajasti opintoja muilta aloilta. Niiranen kokee hyötyneensä erityisesti liiketaloudesta ja puumuotoilun kurssista, joka järjestettiin yhteistyössä LABin Muotoiluinstituutin kanssa.

– LAB on mielestäni älyttömän hyvä ammattikorkeakoulu, etenkin sen jälkeen, kun kaikki Lahden opinnot keskitettiin samalle kampukselle. Nyt voi oikeasti poimia kursseja eri aloilta, kun ei tarvitse ryntäillä eri puolille kaupunkia. Samalla opiskelijayhteistyö syveni.

Severi Niiranen on ottanut ilon irti opiskelijaelämästä toimimalla Pino ry:n puheenjohtajana ja tekemällä aamulähetyksiä LihaMuki-radiossa. – Kaikesta toiminnasta saa pieniä opinjyväsiä, mikä madaltaa kynnystä lähteä uusiin juttuihin mukaan. Se antaa myös opiskeluun energiaa.

Niiranen asuu Mukkulassa, josta hänellä on kävelymatka kampukselle. Viime vuonna katukuvaan tulleet sähköpotkulaudat ovat nekin auttaneet liikkumisessa ja saaneet usein jättämään auton kotiin.

Vapaa-aikaa Niiranen viettää mielellään Mukkulan kartanon ympäristössä ja viereisellä Ritaniemen luonnonsuojelualueella. Satama puolestaan tarjoaa mahdollisuuksia kahvitteluun ja ihmisten ja vesiliikenteen seurailuun. Kitarat ja bändisoittokaan eivät ole Lahdessa unohtuneet. Sopenkorven alueelta hän on löytänyt useita bändikämppiä, joissa on päässyt treenaamaan kaveriporukalla.

– Minusta Lahdessa on kunnon kaupungin fiilis, vaikka se on maantieteellisesti tiivis. Täältä on myös hyvät yhteydet muualle Suomeen ja Eurooppaan.

Teksti Ina Ruokolainen, kuvat Lassi Häkkinen