Hyppää sisältöön

Lahti otti käyttöön ilmastosovelluksen ja kannustaa muita kuntia monikanavaiseen ympäristöviestintään

Lahtelaiset ovat pilotoineet ilmastotekoihin kannustavaa mobiilisovellusta syyskuusta lähtien. Nyt käyttäjiksi toivotaan kaikkia suomalaisia. Avoin infotilaisuus kunnille ja kaupungeille järjestetään marraskuun alussa.
Mobiilisovellus, jossa hiilijalanjäljen laskuri näkyvillä

Lahti tunnetaan ennakkoluulottomista ilmastoteoista asukkaiden innostamisessa kestävyystekoihin. Syyskuussa Lahdessa otettiin käyttöön päästösäästöihin kannustava mobiilisovellus Climate Campaigners.

Climate Campaigners -ilmastosovellus tarjoaa käyttäjälleen päivittäisiä haasteita, joita tekemällä on mahdollisuus seurata reaaliajassa ilmastotekojen vaikutusta omaan hiilijalanjälkeen.

Haasteiden teemoja ovat esimerkiksi asumisen energiankulutus, liikkuminen ja ruoka. Haasteiden suorittamisen lisäksi käyttäjät voivat verkostoitua keskenään, jakaa kokemuksiaan ja kannustaa muita. Climate Campaigners -sovelluksella jokainen asukas pelaa ympäristönsä hyväksi ja vauhdittaa kaupungin tai kunnan ilmastotyötä.

Maksuton työkalu kuntien ympäristöviestintään

Mobiilisovelluksen käyttöönottajiksi haetaan nyt muita kaupunkeja ja kuntia Suomesta sekä ympäri maailman, jotka haluaisivat tarjota sovelluksen asukkaidensa käyttöön. Sovellus on helppo yhdistää osaksi alueen omaa asukkaille kohdistettavaa ympäristöviestintää ja sen avulla voidaan innostaa kuntalaisia ilmastotekoihin. Samalla applikaation kautta kerätään tietoa ilmastotyön tueksi ja poliittisen päätöksenteon pohjaksi niin paikallisella, kansallisella kuin EU-tasolla.

– Climate Campaigners -sovellus on uudenlainen työkalu, jolla kunta voi viestiä ilmastoasioista ja kannustaa asukkaitaan arkielämän ympäristötekoihin. Samalla sovelluksen kautta saadaan tietoa, mitkä haasteet ovat asukkaiden mielestä helppoja toteuttaa sekä millaiset esteet tällä hetkellä hankaloittavat arjen ympäristövalintoja, ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen kertoo.

Lahden kaupunki on ollut mukana sovelluksen kehitystyössä mm. lokalisoimalla haasteita ja kääntämässä sovelluksen sisältöjä suomen kielelle. Sovelluksen on tähän mennessä ladannut yli 1000 henkilöä. Käytöstä ei aiheudu kustannuksia mukaan lähteville kaupungeille, sillä sen kehittämistä rahoitetaan osana kansainvälistä Horisontti 2020 -hanketta.

Englanninkielinen infotilaisuus kiinnostuneille kaupungeille ja kunnille järjestetään tiistaina 8.11.2022 klo 15–16 etäyhteydellä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua: jenni.rahkonen@lahti.fi

Lisätietoja sovelluksesta Lahden kaupungin nettisivuilta ja Climate Campaigners -hankkeen nettisivuilta.

Aihealueet