Hyppää sisältöön

”Lahti Pride on ilon aikaa kaikille lahtelaisille” 

Lahti Pride järjestetään toukokuussa. Ihmisoikeustapahtuman aktiivi Alma Tuominen hyppää neljännen kerran tapahtumatuottajan saappaisiin. Hän toivoo, että Lahti Pridea ei koettaisi vähemmistön tapahtumaksi vaan kaikkien lahtelaisten yhteiseksi juhlaksi tasa-arvon kunniaksi.
Nainen katsoo taivaalle.

Alma Tuominen, 38

  • Ammatiltaan kääntäjä
  • SETA ry:n aktiivijäsen ja projektituottaja
  • Asuu keskustassa
  • Sinkku
  • Harrastaa puutöitä, k-draamojen katselua ja musiikin kuuntelua.

Miten lähdit Lahti Priden järjestämiseen mukaan?

Minulla oli elämässäni jakso, jolloin tuntui, että olisi aikaa ja energiaa antaa jollekin tärkeälle. Ihmisoikeudet ovat sydäntäni lähellä ja hain Lahden SETA ry:n hallitukseen. Sitä kautta aloin myös Lahti Pridea tuottamaan, koska Lahden SETA ry järjestää Lahti Priden. Tänä vuonna jaan vastuun toisen tapahtumatuottajan kanssa. 

SETAn toiminnassa olen päässyt kokeilemaan monenlaista ja vuosien varrella olen toiminut Pride-tuottajan lisäksi yhdistyksen tapahtumatuottajana, sihteerinä ja häirintäyhdyshenkilönä. 

Kerro hieman Lahti Pridesta. Millainen tapahtuma se on?

Lahti Pride on ihmisoikeustapahtuma, joka pyrkii edistämään sateenkaariväestön oikeuksia ja tuomaan niitä esille. Aina Pridesta puhuessani haluan korostaa, että tapahtuma on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille eikä vain vähemmistöille. Tapahtumaa ei tarvitse kokea vain sateenkaariväestölle kuuluvaksi. 

Tapahtumaviikolla järjestetään monenlaisia tapahtumia luennoista diskoihin. Teemaviikko huipentuu väreistä ja iloisesta karnevaalihengestä tuttuun kulkueeseen. Karnevaalin lisäksi Pride on myös protesti, jolla on poliittiset juuret. Lahti Pride järjestetään tänä vuonna 13.–19. toukokuuta ja teemana on Voimana moninaisuus. 

Mitä tarkoitat, kun puhut sateenkaariväestöstä?

Sateenkaariväestöllä tarkoitetaan kaikkia ihmisiä, joiden seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu, kehon sukupuolitetut piirteet, perhe- tai läheissuhteet eivät mahdu perinteiseen kaksinapaiseen sukupuolinormiin. 

Pride-tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa. Miksi Pride on tärkeää järjestää myös Lahdessa?

Kaikkien vähemmistöjen oikeudet eivät toteudu Suomessa eivätkä Lahdessa. Tasa-arvoasioissa on vielä parannettavaa. Mielestäni asenneilmasto on muuttunut viime vuosina eikä mihinkään suotuisaan suuntaan. Lahti Pride on hyvää vastapainoa moiselle suuntaukselle. 

Miten Lahti olisi myönteisempi kaupunki sateenkaariväestölle?

Sateenkaarimyönteisyyden on oltava enemmistön asia. Se, että vähemmistö pitää itsestään ääntä, ei riitä. Ei pidä ajatella, että ”tämä ei koske minua”. Sateenkaarimyönteinen ja vähemmistöt huomioon ottava ilmapiiri on kaikkien lahtelaisten asia ja rakennamme sen yhdessä. 

Mitä vapaa-aikaasi kuuluu?

Käyn puutöissä Wellamo-opiston kurssilla. Se on mahtavaa ja siellä on kivoja tyyppejä! Viikko sitten valmistui sängynpääty, josta tuli tosi tyylikäs, vaikka itse sanonkin. Tein myös aiemmin itselleni keittiöön pienen ruokapöydän, mikä oli kiva projekti.

Kuuntelen paljon musiikkia ja etsin uusia artisteja. Musiikkiharrastuksen myötä olen Lahdessa homodiskoja järjestäessä ajautunut muutaman kerran myös DJ:ksi. 

Mikä on parasta Lahdessa?

Lahti on monessa suhteessa sopiva kaupunki kooltaan ja mahdollisuuksiltaan. Täällä on ihan hyvä olla. Malva on yksi suosikkipaikkojani Lahdessa.

Teksti: Miina Kivi
Kuva: Juha-Pekka Huotari

Juttu julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 1/24.

Lahden SETA ry

  • ihmis- ja kansalaisoikeusjärjestö, joka toimii vapaaehtoisvoimin
  • edistää sateenkaari-ihmisten oikeuksia
  • kaikessa toiminnassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita
  • toimintaan ja tapahtumiin saa tulla mukaan, vaikka ei olisi jäsen
  • ottaa mielellään uusia henkilöitä mukaan toimintaan ja tapahtumia järjestämään, aiempaa kokemusta ei tarvita 
  • voit ottaa yhteyttä somekanavien kautta tai sähköpostilla info@lahdenseta.fi.