Hyppää sisältöön

Lahti sai kunniamaininnan valtakunnallisessa kiertotaloustekojen kisassa

Lahden kaupungintalon purku sai kunniamaininnan kilpailussa, joka nostaa esiin Suomen parhaita kiertotaloustekoja.

Lahden kaupungintalon purku pääsi viiden parhaan joukkoon Suomen ympäristökeskuksen, Kuntaliiton ja Sitran järjestämässä kilpailussa, jossa palkittiin kiertotaloutta vauhdittavia toimenpiteitä.

Eliel Saarisen suunnitteleman 110-vuotiaan arvokiinteistön peruskorjauksessa purkutöille asetettiin korkeat laatu- ja kestävyystavoitteet. Kaupungintalon kaltaisen rakennuksen peruskorjauksessa on kyse suurista materiaalivirroista, joten myös luonnonvarojen säästömahdollisuudet ovat suuret. Purkujätettä syntyi yli 600 tonnia.

–Jätteestä saatiin hyötykäyttöön 609 tonnia eli 99 prosenttia, ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen kertoo.

Purettavat rakennukset ovat materiaalipankkeja

Kiertotalouden näkökulmasta purettavat rakennukset ovat materiaalipankkeja – materiaaleja voidaan käyttää uudelleen ja kierrättää.

Kiertotalous auttaa hillitsemään ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta. Kiertotalous tuottaa usein myös taloudellista hyötyä, tuo uusia työpaikkoja sekä houkuttelee alueelle uusia asukkaita tai yrityksiä.

Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailun voitti Tampereen kaupunki ja kunniamaininnan saivat Lahden lisäksi Lounais-Suomen jätehuolto, Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy ja Riihimäen kaupunki.

Kilpailulla kannustetaan kuntia tarttumaan hyviin käytäntöihin, joilla voidaan edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentää haitallisia luonto- ja ympäristövaikutuksia.

Palkitsemistilaisuus järjestettiin Kuntamarkkinoilla 14.9.

Lue lisää kaupungintalon peruskorjauksesta

Lisätiedot

Aihealueet