Hyppää sisältöön

Lahti tavoittelee vuoden 2029 MM-kisoja vastuullisella kisakonseptilla

Lahden vuoden 2029 MM-kilpailujen kisakonseptin vahvuuksia ovat valmis tapahtuma-areena ja asema kansainvälisenä ympäristöasioiden edelläkävijänä.

Suomen Hiihtoliitto, Lahden Hiihtoseura ja Lahden kaupunki jättävät toukokuussa virallisen hakupaperin isännöidäkseen vuoden 2029 hiihdon MM-kisoja. Hakuprosessia valmistelee projektipäällikkö Jesse Kiuru.

Lahden hakukonsepti valmistuu kevään aikana. Nyt on jo selvää, että Lahti esittelee FIS:lle MM-kisa-konseptin, joka mahdollistaa talviurheilun suurtapahtuman järjestämisen taloudellisesti, ympäristöllisesti ja yhteiskunnallisesti vastuullisella tavalla.

– Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) odottaa hakijoiden sitoutumista vastuullisuuteen. Tämä on tietysti Lahdelle sopiva kriteeri jo luonnostaan. Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi 2021 sekä kaupungin kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja ratkaisut ympäristöasioissa toimivat hyvänä esimerkkinä myös muille talviurheilukaupungeille, kertoo Kiuru.

Lahti ilmoitti keväällä 2022 tavoittelevansa kisoja. Muita kandidaatteja vuoden 2029 kisaisänniksi ei ole toistaiseksi tiedossa.

Kestävien urheilutapahtumien kotikaupunki

Lahti on tunnettu vastuullisten suurtapahtumien ja urheilumatkailun areena. Kestävyystyö on kaupungin vahvuus.

– Kansainvälisillä suurtapahtumilla on positiivinen aluetaloudellinen vaikutus. Ehdokkuus ja kisaisännyys vahvistaa Lahden imagoa merkittävien kansainvälisten tapahtumien kotikaupunkina ja lisää vetovoimaa kestävänä urheilu- ja matkailukohteena, korostaa kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

– Tapahtumista hyötyvät myös asukkaat. Lahtelaisilla on mahdollisuus harrastaa ja liikkua maailmanluokan puitteissa, joita kehitetään ja pidetään kunnossa. Tapahtumat lisäävät koko Lahden seudun elinvoimaa ja tarjoavat elämyksiä alueen asukkaille, Timonen jatkaa.

Lahden kaupunki vastaa MM-kisojen edellyttämistä suorituspaikoista sekä Urheilukeskuksen ympäristön yleisestä kehityksestä, jotta alueella on mahdollista järjestää pohjoismaisten hiihtolajien korkeimman tason kilpailutapahtumat 2030-luvulla.

– Haemme kisoja samalle alueelle, missä on järjestetty MM-kisoja jo vuonna 1926. Pitkäjänteinen lähestyminen suoritus- ja tapahtumapaikkojen kehittämiseen on vastuullisuutta parhaimmillaan, Kiuru summaa.

Konkari MM-kisojen järjestämisessä

Lahti on isännöinyt pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat seitsemän kertaa. Ensimmäisen kerran Lahdessa hiihdettiin maailmanmestaruudesta vuonna 1926. Edellisen kerran MM-kilpailut järjestettiin Lahdessa vuonna 2017.

Hakutunnus julkistetaan Salpausselän kisojen yhteydessä. Haun visuaalisen ilmeen suunnittelijaksi valikoitui lahtelainen liiketoiminnan kehittämisen kumppani Oakhill Group.

Vuoden 2029 kisahakukonseptia valmistellaan hankkeen ”MM29 – Uudistuvaa kilpailukykyä kovenevassa kilpailussa” kautta. AKKE-rahoitettu hanke käynnistyi 1.11.2022 ja jatkuu 31.10.2023 saakka.

Näin haku etenee:

  • Lahden kaupunginhallitus on kokouksessaan 23.5.2022 §202 päättänyt, että Lahden kaupunki ilmoittaa Suomen Hiihtoliitolle ja Kansainväliselle Hiihtoliitolle halukkuudestaan toimia vuoden 2029 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen isäntäkaupunkina.
  • Lahden kaupunginhallitus käsittelee hakua kokouksessaan 11.4.2023.
  • Halukkuus pohjoismaisten hiihtolajien MM-isännyydestä sekä hakumaksu (150 000 Sveitsin frangia) toimitetaan Kansainväliselle hiihtoliitolle (FIS) 1.5.2023 mennessä.
  • Hakijat saavat FISiltä 20 eri teemasta, joihin kandidaatit antavat vastineensa hakuasiakirjojen muodossa 1.8.2023 mennessä.
  • FISin hallitus tekee päätöksen kisaisännästä kevätkongressin yhteydessä toukokuun lopussa 2024.

Lisätiedot:
Jesse Kiuru,
puh. 0505857441
jesse.kiuru@lahti.fi

Aihealueet