Hyppää sisältöön

Lahti uuden tv-sarjan maisemana ja kuvauspaikkana

Ensi vuonna Ruudussa ja myöhemmin Nelosella nähtävä Lahti 2001 -tv-sarja kertoo suurta julkisuutta saaneesta vuoden 2001 doping-skandaalista. Kuvauksista suurin osa toteutetaan Lahdessa. Kuusiosaisen draamasarjan ohjaavat Lauri Nurkse ja Riku Suokas, sen pääosassa nähdään Mikko Leppilampi. Take Two Studiosin tuottama sarja toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa.

Lahti on usein ollut merkittävien tapahtumien keskipisteenä. Hiihdon pohjoismaisten lajien MM-kisat vuonna 2001 on yksi esimerkki Lahdessa järjestetystä suurtapahtumasta. Lahti on kansainvälisesti erittäin tunnettu talviurheilukaupunkina.

MM-hiihtojen dopingskandaali on monille suomalaisille vieläkin kipeä aihe, vaikka aikaa on kulunut yli 20 vuotta. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – aihetta on tärkeä käsitellä.

– Tapahtuma oli erityinen järkytys lahtelaisille, jotka olivat tehneet paljon työtä varmistaakseen kisojen onnistumisen. Lahdella ei tietysti ollut mitään tekemistä itse skandaalin kanssa, sillä olimme ainoastaan tapahtumapaikka, jossa väärinkäytökset tulivat ilmi. Vuoden 2001 tapahtumat ovat tänään jo osa kaupungin historiaa, toteaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Tv-sarjasta tulee työtä ja tuloja Lahteen

– Harkitsimme pitkään yhteistyöehdotusta ja päätimme lähteä mukaan, koska haluamme varmistaa laadukkaan lopputuloksen Lahden nimeä kantavalle sarjalle. Minusta olisi ollut outoa, jos Lahti ei olisi mukana. Meidän itsetuntomme kestää myös kipeiden aiheiden käsittelyn.

– Yhteistyö hyödyttää myös lahtelaisia toimijoita, sillä suuri osa tuotantobudjetista tulee Lahden kaupunkiin erilaisten palvelujen käyttönä. Lisäksi tuotantoyhtiö työllistää alan ihmisiä Lahdesta, Pekka Timonen toteaa.

Lahti 2001 on fiktiivinen tv-sarja

Sarjan pääosassa nähdään Mikko Leppilampi, joka esittää fiktiivistä urheilutoimittajaa. Lahdessa asuvalla hahmolla on taustallaan epäonnistunut hiihtoura ja sen johdosta hän alkaa tutkia mielenkiinnolla Lahden tapahtumia. Sarjan hahmoja esittävät Suomen eturivin näyttelijät.

Sarjan ohjaa myös Ruudun suositun Koskinen-draaman ohjannut Lauri Nurkse:

– Ohjaajana rakastan tarinoita ihmisistä ja heidän vaikeista valinnoistaan. Tarve saada hyväksyntää muilta ja kokea yhteenkuuluvuutta voi ajaa ihmisen tekemään kyseenalaisia ratkaisuja, joilla on kauaskantoiset seuraukset. Lahti 2001 -sarjassa pääsemme tutustumaan hahmoihin elämänsä huipulla ja syvyyksissä. Haluan viedä katsojat ikonisten tapahtumien lähelle pohtimaan ja kokemaan riemua, hämmennystä, häpeää ja hyväksyntää sekä lopulta ymmärrystä.

Sarjan tuottaja Sara Norberg tuotantoyhtiö Take Two Studiosilta jatkaa:

– Olemme todella iloisia, että Lahden kaupunki lähti mukaan yhteistyöhön. Tiedämme, miten arka aihe tämä on lahtelaisille ja yksi sarjan tavoitteista onkin tuoda laajempaa ymmärrystä yli 20 vuotta vanhoista dramaattisista tapahtumista. Sarjasta tulee myös parempi, kun se kuvataan aidoissa paikoissa, oikeasti Lahdessa. Yhteistyön ansiosta myös kuvauspaikkojen lupa-asiat onnistuvat jouhevammin.

Mahdollisuus ymmärtää eri toimijoita

Sarjan juoni kulkee usealla eri aikatasolla, mutta päähuomio on vuoden 2001 tapahtumissa Lahden MM-kisojen ympärillä.

Sarjan vastaava tuottaja Eero Hietala Take Two Studiosilta:

– Vaikka Lahti 2001 -sarja pohjautuu tositapahtumiin, kyseessä on fiktiivinen tarina. Lahden 2001 MM-hiihtojen dramaattiset käänteet koskettivat jokaista suomalaista ja uskomme, että nyt on oikea aika käsitellä niitä tv-draaman keinoin. Sarja pakottaa meidät vaikeiden asioiden äärelle, mutta uskomme, että se tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää eri toimijoita aiempaa paremmin.

Lahti 2001 -sarjan tuottaa Take Two Studiosin Sara Norberg ja se nähdään Ruudussa vuonna 2023. Sarjan ovat ideoineet Ilkka Hynninen ja Riku Suokas. Käsikirjoittajina toimivat Riku Suokas ja Heikki Syrjä.

Lisätietoja:

Pekka Timonen, kaupunginjohtaja, Lahden kaupunki, p. 050 337 4386

Veera Hämäläinen, viestintäjohtaja, Lahden kaupunki, p. 044 482 6992

Sara Norberg, COO/tuottaja, Take Two Studios, sara@taketwo.fi / p. 040 591 6171