Hyppää sisältöön

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tällä viikolla – Lahdessa useita tapahtumia myös koko perheelle

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 14.–20. marraskuuta. Kansallisena teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen. Kaupungin toiminnoissa viikko näkyy monenlaisena yhteisenä tekemisenä.

Uutista täsmennetty 16.11.2022 klo 10.35:
Perjantain 18.11. Lasten tanssiaiset Sibeliustalossa on suunnattu Lahden varhaiskasvatuksessa oleville lapsille, jotka tulevat  ennakkoilmoittautumisten perusteella.
_ _ _ _ _

Lapsen oikeuksien viikko on teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikon aikana lapsen oikeuksia tuodaan eri tavoin esille. Lapset ovat mukana tekijöinä ja kokijoina viikon erilaisissa kulttuuri- ja teematapahtumissa.

Varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen keskustelu- ja oppituokioissa hyödynnetään valtakunnallisen Lasten oikeuksien viikon yhteisiä oppimateriaaleja.

Perusopetuksessa järjestetään Suomen Vanhempainliiton ja Kehittämiskeskus Opinkirjon kanssa yhteinen Skididialogi liikenneturvallisuudesta koulumatkojen aikana. Skididialogiin on kutsuttu keskustelemaan oppilaita, opettajia ja vanhempia lahtelaisista yhtenäiskouluista. Keskustelusta syntyneitä oivalluksia jaetaan Suomen Vanhempainliiton sosiaalisessa mediassa Lapsen oikeuksien viikon aikana.

Nuorisopalveluilla monipuolista tekemistä

Harrastustoiminnan ohjaajat toteuttavat harrastus- ja välituntitoimintaa viikon aikana ja hyödyntävät Lapsen oikeuksien viikon materiaaleja vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan. Luvassa on muun muassa somenostoja Instagramissa @harrastuttaako -tileillä sekä harrastelahti.fi-tilillä. Ohjelmassa on Lapsen oikeuksien sanaristikko, suojelupallo-peli ja kuvakollaasi turvallisesta elämästä.

Möysän nuorisotilalla pohditaan nuorisotilalla esiintyviä turvallisuuden elementtejä. Kokonaisuuteen kuuluu lämmittelevä sanatehtävä, turvallisuuselementtejä pohtiva turvallisuusbingo ja positiivisen viestin tekeminen nuoren itsensä valitsemalle turvalliselle aikuiselle. Toiminta toteutetaan tilan aukioloaikoina.

Ilmaistapahtuma ja tanssiaiset

Keskiviikkona 16.11. klo 15–18 Palvelutorilla järjestetään koko perheen maksuton teemaviikon tapahtuma. Ohjelmassa muun muassa muskari, kepparirata, askartelua ja kasvomaalausta.

Tapahtuman järjestää Lahden lapsiperheiden kohtaamisverkosto, jossa ovat mukana muun muassa kaupungin avoin varhaiskasvatus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, kirjasto, Päijät-Sote, seurakunta, Dila, Ensi- ja turvakoti ja Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu.

Perjantaina 18.11. Sibeliustalossa järjestetään Lapsen oikeuksien tanssiaiset. Tanssiaiset on tarkoitettu Lahden varhaiskasvatuksessa oleville lapsille, jotka tulevat paikalle ryhmittäin, opettajan ohjauksessa ja ennakkoilmoittautumisten perusteella. Vanhemmat ja isovanhemmat ovat tervetulleita seuraamaan tanssiaisia Metsähallin parvelta. Osassa varhaiskasvatuksen yksiköitä järjestetään omat tanssiaiset.

Lapsi mukaan töihin -päivä

Viikkoon kuuluu valtakunnallinen Lapsi mukaan töihin -päivä perjantaina 18.11., jolloin vanhemmat voivat tuoda lapsensa tutustumaan työpaikkaansa. Lapset ovat tuttuun tapaan tervetulleita myös Lahden kaupungin työpaikoille ja työntekijöitä kannustetaan mahdollisuuksien mukaan siihen osallistumaan.

Lisäksi Wellamo-opistossa on paljon lapsille suunnattua toimintaa, jota nostetaan monipuolisesti esille koko viikon ajan opiston somekanavissa, muun muassa taiteen perusopetuksesta, lasten ja perhekursseista sekä koulujen kerhotoiminnasta.

Kaupunginorkesterin 17.11. konsertin yhteydessä 90 pientä ja hieman suurempaa trumpetistinalkua soittaa preludin ennen konsertin alkua.

Lastenkulttuurikeskus Efektin esiintyjävierailut ovat käynnissä päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Päijät-Hämettä. Syksyn aikana esiintymisiä ja työpajoja on yhteensä 102 kappaletta, joista 14 esitystä sijoittuu Lapsen oikeuksien viikolle.

Lisätietoja

Nuorisopalvelut: Tiia Bucovschi, harrastuskoordinaattori, p. 044 416 3743 ja Erno Lampinen, nuoriso-ohjaaja, p. 044 416 3488

Skididialogi: Petra Larvus, perusopetuspalvelut, opetuksen suunnittelija, p. 044 482 0790

Palvelutorin tapahtuma: Tuulevi Annala, avoimen varhaiskasvatuksen ohjaaja, p. 050 398 7749

Lastenkulttuuri, Efekti: Matti Karhos. kulttuuriasiainpäällikkö, p. 050 387 8792