Hyppää sisältöön

Leikkisyyttä, laatua ja designia keskustaan 

Mia Kahma paluumuutti Lahteen ulkomailla ja Helsingissä vietettyjen vuosien jälkeen. Lahden keskustassa hän näkee paljon piilevää potentiaalia. Design-alan yrittäjänä ja korumuotoilijana hän kaipaa keskustaan värikkäämpää yleisilmettä. 

Millainen on oma suhteesi Lahteen ja Lahden keskustaan?

Olen Nastolasta kotoisin ja kävin Lahdessa lukion. Tuolloin keskusta oli vain paikka, jossa käytiin ostoksilla tai josta kuljin läpi. Paluumuutin Lahteen ulkomailla ja Helsingissä vietettyjen vuosien jälkeen vuonna 2018 ja asun satamassa. Aikuisena ja ehkä erityisesti paluumuuttajana näkee Lahden hienoudet selvästi. Täällä on upeat urheilu- ja ulkoilupaikat lähellä keskustaa. Myös kulttuuria ja tapahtumia on nuoruuteeni verrattuna paljon enemmän.

Mikä keskustassa on hyvää tällä hetkellä?

Lahdessa pinnanmuodot vaihtelevat ja eri suuntiin katsomalla voi nähdä joko kukkuloita tai avaria maisemia. Lempirakennukseni on Ristinkirkko. Siellä ei tule käytyä kovin usein, mutta aina ohikulkiessa vilkaisen ja ihailen rakennuksen upeita muotoja. Kyseessä on arkkitehtuurin mestariteos, jota emme arjessa aina muista. Kävin kirkossa äskettäin japanilaisten vieraideni kanssa, ja he olivat siitä aivan haltioissaan. Lanu-puistoa ei ehkä mielletä osaksi keskustaa, mutta se on yksi lempipaikkani, jossa tulee käytyä kuntoportaita pitkin usein.

Millainen olisi unelmiesi keskusta vuonna 2040?

Unelmieni keskustassa olisi enemmän leikkisyyttä ja taidetta sekä yhteisöllisiä mahdollisuuksia. Keskustassa voisi kohdata uusia ihmisiä, ei pelkästään ostaa jotain. Keskustassa olisi myös pari autotonta korttelia, joissa olisi istutettua luontoa: puita, ruohokukkuloita ja vaikka kiviä kiinnostavissa asetelmissa. Toivoisin keskustaan myös lisää väriä, kun tällä hetkellä kaikki on aika harmaata. Toivon että sisätila ja ulkotila yhdistyy tulevaisuuden keskustassa luovasti, eikä ole niin tiukasti rajattua, mitä tehdään sisällä ja mitä ulkona.

Miksi on tärkeää, että keskusta on visuaalisesti viehättävä?

On tärkeää että Lahden kaupunkimielikuva on positiivinen myös muiden kuin lahtelaisten mielestä. Kilpailemme muiden kaupunkien kanssa asukkaista,  turisteista ja investoinneista, joten tällaisten asioiden miettiminen on tärkeää. Lahti voisi brändätä itsestään design-kaupungin, koska täällä on alan koulutusta ja yrityksiä. Näen tässä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.

Miten toivoisit lahtelaisen design-osaamisen näkyvän keskustassa?

Toivon että keskustan ilme olisi miellyttävä ja inspiroiva. Hyvä design ja kestävän kehityksen periaatteet kulkevat käsi kädessä. Lahdessa voitaisiin esimerkiksi miettiä, miten hulevesiä voisi käyttää keskustassa luovasti. Olisiko esimerkiksi pieni kanava tai jokin muu vesiaiheinen elementti mahdollista toteuttaa ympäristöystävällisesti? Keskustan suunnittelussa täytyy huomioida se, että tulevaisuudessa kaiken täytyy perustua kiertotalouteen.

Mitä muuta houkutteleva ja viihtyisä Lahden keskusta voisi olla 2040?

Puita, istutuksia ja vettä voisi näkyä keskustassa nykyistä enemmän. Taide-elämykset ja luonnonläheisyys tuottavat hyvinvointivaikutuksia, ja keskustan suunnitteluun toivon paljon mielikuvitusta. Toivon myös, että Aleksanterinkatu olisi katettu. Katteen alla voisi olla ulko- ja sisätilan risteytys, joka toisi lisää liiketoimintamahdollisuuksia yrittäjille.

Teksti: Leena Salokoski

Kuvat: Susanna Kekkonen

Tule mukaan Tulevaisuusfestareille 21.11.

Lahdessa tehdään juuri nyt vuoteen 2040 tähtäävää keskustavisiota. Olet lämpimästi tervetullut jakamaan ajatuksesi ja rohkeat ideasi kanssamme. Tule mukaan kaupungintalolla 21.11. klo 17.30-19.30 järjestettäville Tulevaisuusfestareille. Keskustavisio valmistuu alkuvuonna 2024.

Lue lisää Tulevaisuusfestareista