Hyppää sisältöön

Liikkuva ja oppiva yhteisö 2023 -seminaari Lahdessa

Valtakunnallinen seminaari Sibeliustalossa 25.–26.4.2023 kokoaa yhteen yli 900 varhaiskasvattajaa, opettajaa, kuntien työntekijää, asiantuntijaa ja järjestötoimijaa, jotka työssään lisäävät liikettä lasten ja nuorten arkeen. Seminaarissa pureudutaan lasten ja nuorten liikkumisen edistämiseen.
Likuntatuokio Kilpiäisten päiväkodissa

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Lapsista vain noin kolmannes täyttää liikkumissuosituksen (LIITU2022). Lapsista ja nuorista noin 40 prosentilla fyysisen toimintakyky on jo tasolla, joka voi haitata arjessa selviämistä (Move2022). Riittämättömällä liikkumisella on yhteys mielenterveyden haasteisiin ja yksinäisyyteen, mikä näkyy varsinkin opiskelijoiden arjessa.

Valtakunnallisten liikunnan edistämisohjelmien eli Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu -ohjelmien yhteinen seminaari Liikkuva ja oppiva yhteisö 2023 järjestetään Lahden Sibeliustalossa 25.–26.4.2023.

Eväitä ja ideoita liikkumisen ja hyvinvoinnin edistämiseen

Seminaarin tavoitteena on antaa osallistujille ideoita, inspiraatiota ja ajankohtaista tutkimustietoa lasten ja nuorten liikkumisen edistämiseen. Ohjelmasisällöissä tartutaan moniin ajankohtaisiin liikkumisen, kasvatuksen ja koulutuksen aiheisiin: mielen hyvinvointiin, kestävään elämäntapaan, yhdenvertaisuuteen ja vähän liikkuvien tukemiseen.

Lisäksi annetaan eväitä varhaiskasvattajien, opettajien ja opetushenkilöstön omaan jaksamiseen sekä työhyvinvoinnin edistämiseen liikkumisen keinoin.

– Liian vähäinen liikkuminen on tänä keväänä noussut taas laajasti keskusteluun. Se on tärkeää, sillä lasten ja nuorten liikkuminen ei ole palannut koronaa edeltäneelle tasolle. Nuorilla pandemia on lisännyt liikkumisen polarisaatiota, eli nuorten jakautumista liikunnallisesti aktiivisiin ja vähän liikkuviin. Liikkumisella on monia positiivisia vaikutuksia lapsen ja nuoren kehitykseen. Se muun muassa edistää terveyttä, oppimista, osallisuutta ja kotoutumista, sanoo ohjelmajohtaja Antti Blom.

Poimintoja ohjelmasta

Pääpuhujina seminaarissa ovat aivotutkija Katri Saarikivi, psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio sekä olympiavoittaja Sami Jauhojärvi.

Osallistujat ovat valinneet seminaarisisältöjä yli 80 työpajasta ja luennosta. Valintansa mukaan voi muun muassa tanssia tähtiopettaja Matti Puron tahtiin, uppoutua toiminnalliseen opettamiseen, heittäytyä ulkotyöpajoihin tai napata parhaat käytännön vinkit Liikkuvat-palkituilta kouluilta.

Luennoilla voi syventyä unilääkäri Henri Tuomilehdon puheenvuoroon unen voimasta, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaan neuvoihin, kuinka pitää huolta omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista tai professori Juha T. Hakala puheenvuoroon, mikä kasvavan arjessa on välttämätöntä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdyksen seminaariin tuo johtaja Tiina Kivisaari. Paikalla ministeriöstä on myös kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen sekä Antti Blom, ohjelmajohtaja, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -ohjelmat. Lahden kaupungin tervehdyksen seminaariin tuo sivistyslautakunnan puheenjohtaja Marju Markkanen.

Lisätiedot

Ohjelmasta
hanna.vehvilainen@jamk.fi tai 044 7916 342

Tutustu seminaariin: https://www.lyyti.fi/p/ljoy23/fi/ohjelma tai https://liikkuvakoulu.fi/tapahtumat/liikkuva-ja-oppiva-yhteiso/

Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -ohjelmien tavoitteena on liikunnallisen toimintakulttuurin kehittäminen varhaiskasvatukseen, kouluihin, oppilaitoksiin ja korkeakouluihin. Ohjelmia rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Ohjelmien strategisesta koordinoinnista vastaavat Opetushallitus ja Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.