Hyppää sisältöön

Luonto elvyttää työnhakijoita – uusi lähestymistapa työllisyyden hoitoon

Luonto, liikunta ja hyvinvointi ovat olleet keskeisiä teemoja työnhakijoille suunnatussa uudessa palvelussa.
Riippukeinu syksyisessä luonnossa

Luonto, liikunta ja hyvinvointi on nostettu keskeisiksi teemoiksi uudessa palvelussa, jonka kohderyhmänä on ollut yli 30-vuotiaat Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun työnhakija-asiakkaat. Palvelun on toteuttanut Lahden kaupungin työllisyyspalvelujen Luonto elvyttää -hanke, johon on myönnetty Päijät-Hämeen liiton AKKE-rahoitus. Hanke on myös osana Päijät-Hämeen Luontoaskel terveyteen -ohjelmaa.

Palvelun tavoitteena on ollut edistää osallistujien elämänhallintaa ja hyvinvointia tukevaa tekemistä sekä innostaa liikkumaan ja löytämään lähialueiden luontoympäristöstä keinoja oman hyvinvoinnin tukemiseen.

–Kurssin sisältö on otettu kyllä mielenkiinnolla vastaan ja osallistujat ovat olleet mielissään toiminnasta. Lisäksi vaikuttavuutta on havaittavissa, koska kurssi on vienyt osallistujia eteenpäin, toteaa hankkeen projektikoordinaattori Jani Sore. Sisällön suunnittelussa viitteitä on haettu Green Care -toiminnasta, elämyspedagogiikasta ja psyykkisestä valmennuksesta.

Palvelu on toteutettu pienryhmissä. Mielenkiintoista tekemistä on riittänyt, kun osallistujat ovat päässeet esimerkiksi pyöräilemään sähköavusteisilla maastopyörillä, melomaan, kalastamaan, patikoimaan, frisbeegolfaamaan ja pohtimaan elämän käännekohtia riippumatossa. Lisäksi yhden ryhmän kanssa on käyty Isojärven kansallispuistossa yön yli retkellä. Eri aisteja on avattu ja luontokontaktia etsitty asiantuntevan psykoterapeutin ja luontoyhteysohjaajan opastuksella. Keskeistä toiminnalle on ollut tapaamiset ulkona luonnossa ja alueen palveluntarjoajien hyödyntäminen.

Kilpailullisuuden sijaan on pyritty innostamiseen kokemuksien ja elämyksien kautta. Toiminnan keskiössä on reflektointi ja itsetuntemus, joiden pohjalta pyritään löytämään, minkälainen yksilö on ja mitä tulevaisuudessa haluaa. Onnellisuus ja hyvinvointi kuuluu jokaiselle, ja välillä niiden eteen tarvitsee nähdä vähän vaivaa ja pohtia asioita syvemmin. Kun perusta on kunnossa, löytyy heijasteet muihin elämän osa-alueisiin ja rohkeus sekä itseluottamus lähteä aktiivitoimenpiteisiin kasvaa. Osallisuuden, kyvykkyyden ja autonomian kautta on mahdollista päästä kiinni sisäiseen motivaatioon ja löytää itselle merkityksellisyyttä elämän polulla.

Lahden ja Päijät-Hämeen luonto tarjoaa todella kauniita luontokohteita sekä monipuolisia mahdollisuuksia aktiiviselle ja rentouttavalle toiminnalle. Luonnon merkitys ihmiselle on suuri. Luontokontaktin hyödyistä terveyteen ja hyvinvointiin on tutkitusti löydetty runsaasti näyttöä. Pysähtymällä, aistimalla ja tarkkailemalla voi tutustakin luontokohteesta löytää uusia puolia. Alueen tarjoamat mahdollisuudet unohtuvat helposti. Sen takia projektikoordinaattori Sore suositteleekin jokaista tutustumaan, mitä mahdollisuuksia Lahden alueen luonto tarjoaa.

Lisätiedot