Hyppää sisältöön

Sähköisen liikenteen professuuri käyntiin miljoonalla eurolla – rahoittajina paljon paikallisia toimijoita

Lahti vahvistaa asemiaan yliopistokaupunkina, kun LUT-yliopisto käynnistää Suomen ensimmäisen sähköisen liikenteen professuurin ja tutkimusryhmän sekä siihen liittyvän maisteriohjelman Lahdessa.

Useat Lahden alueen yritykset ja säätiöt lähtevät mukaan rahoittamaan LUTin sähköisen liikenteen professuuria merkittävillä osuuksilla. Lahden kaupunki osallistuu rahoitukseen yhteensä 100 000 eurolla viiden vuoden aikana. Elinvoima- ja työllisyysjaosto päätti asiasta viime viikolla kokouksessaan.

Professuurilla ja tutkimusryhmällä ennustetaan olevan merkittäviä vaikutuksia Lahden alueen yrityksille ja niiden kasvulle, uuden osaamisen kehittymiselle ja Lahden vankistumiselle yliopistokaupunkina.

– Sähkötekniikan ja sähköisen liikenteen merkittävä murros on vasta alkamassa. Yliopiston tehtävänä on varmistaa, että Suomessa on tarpeeksi tutkimuksen ja koulutuksen kautta syntyvää sähköisen liikenteen osaamista, LUT-yliopiston dekaani Olli Pyrhönen sanoo.

Sähkötekniikan maisteriohjelma

Professuurin myötä LUT aloittaa syksyllä 2022 Lahdessa myös uuden sähkötekniikan maisteriohjelman. Electric Transportation Systems -ohjelma sopii sekä kotimaisille että ulkomaisille opiskelijoille.

Professuuri rahoitetaan Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen alueen yritysten ja säätiöiden tuella. Professuurin ja tutkimusryhmän perustaminen viideksi vuodeksi vaatii noin miljoonan euron rahoituksen.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on iloinen uudesta avauksesta. Kaupungille on erityisen tärkeää, että yliopisto ja alueen yritykset kohtaavat.

– Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki, ja katsomme rohkeasti tulevaisuuteen. Lahdessa toimii merkittävä sähköisen liikenteen klusteri, jossa on jo mukana yli 30 yritystä. Elinvoimaa syntyy siitä, kun yritykset pääsevät alan tutkimuksen, kehityksen ja osaajien imuun, Pekka Timonen sanoo.

Maisteriohjelman valintaperusteet, opintojen tarkempi sisältö ja toteutustavat vahvistetaan myöhemmin syksyllä 2021. Haku ohjelmaan alkaa joulukuussa 2021.

LUTin sähköisen liikenteen professuurin rahoittajat

•  Kempower
•  Kestävä Lahti -säätiö
•  Lahti Energia
•  Lahden teollisuusseuran säätiö
•  LSK Group
•  PHP-säätiö
•  Lahden kaupunki

Lisätiedot:
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen, p. 050 337 4386
Vt. elinvoimajohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw, p. 044 482 0838