Hyppää sisältöön

LUT-yliopisto ja ANDRITZ Oy solmivat merkittävän yhteistyösopimuksen Lahteen

Laaja-alaisen ja tieteellisesti korkealuokkaisen yhteistyön myötä Lahden kampukselle syntyy teollisuuden tarpeita palveleva, moderni tutkimuskeskus.

LUT-yliopisto ja kansainväliseen teknologiakonserni ANDRITZiin kuuluva ANDRITZ Oy ovat sopineet mittavasta kuitutekniikan tutkimukseen liittyvästä yhteistyöstä. Ainutlaatuinen yritysyhteistyömalli on askel kohti uudenlaista infrastruktuurien yhteiskäyttöä sekä tutkimusyhteistyön tiivistämistä.

– Yhteistyön ansiosta LUTin Lahden kampukselle pystytään rakentamaan laboratoriotiloja suuremmassa mittakaavassa kuin olimme ennakoineet. Käytännössä kampuksen laboratoriotoiminta laajenee lähes tuhannella neliöllä, laitekanta monipuolistuu ja Lahteen rekrytoidaan uutta henkilökuntaa, dekaani Riina Salmimies summaa.

Laboratorioiden suunnittelu on parhaillaan käynnissä, ja yhteinen toiminta alkaa syyskuussa 2022. Salmimies on erityisen iloinen siitä, että Lahden laboratoriotoiminta lähtee alusta asti käyntiin vahvasti teollisuuden tarpeita, kuten alueen kasvavaa biotalousklusteria, palvellen.

– LUT-yliopisto on Lahden kaupungin tulevaisuuden avaintekijöitä. Se tuo kaupunkiin korkean tason tuotekehitystä. Kansainvälisten yritysten verkoston vahvistuminen Lahdessa on meille loistava uutinen. Uskon, että tämä on vasta alkua, iloitsee kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

ANDRITZ Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuomisen mukaan nyt perustettava tutkimuskeskus ja LUTin akateeminen erikoisosaaminen tuovat lisäarvoa yrityksen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan.

– Panostamalla tuotekehitykseen pyrimme vahvistamaan brändiämme teknologia-alan innovatiivisen kehityksen edelläkävijänä ja houkuttelevana työnantajana. Tutkimuskeskuksen sijainti Lahdessa mahdollistaa ANDRITZin ja LUTin tutkijoiden tiiviin yhteistyön.

– Modernissa tutkimuskeskuksessa pystymme keskitetysti tutkimaan, testaamaan ja analysoimaan paitsi perinteisiä myös uusia kuitumateriaaleja. Sekä LUTissa että meillä panostetaan kestävää kehitystä edistävään teknologiaan, sivuvirtojen hyödyntämiseen ja energiatehokkuuteen. Siinä missä LUT kouluttaa osaavia työntekijöitä, me tarjoamme heille opinnäytetöitä sekä työpaikkoja, Tuominen jatkaa.

Molempia tahoja yhdistävät entuudestaan vahva globaali näkökulma ja kansainvälisyys. Nyt sovitun yhteistyön lisäksi on pohdittu tutkimustyön laajentamista myös kuitututkimuksen ulkopuolelle.

– Kyseessä on täysin uudentyyppinen yhteistyö, joten nähtäväksi jää, mitä mahdollisuuksia sen myötä avautuu tulevina vuosina, Kari Tuominen ja Riina Salmimies toteavat.