Hyppää sisältöön

Maastoliikuntapolkujen talvikunnossapitoa pilotoidaan

Tänä talvena Salpausselän maastoliikuntapoluilla testataan talvikunnossapitotoimia noin 10 kilometrin pituiselle reitille. Reitti on monikäyttöpolku talviseen liikuntaan, ja tarkoitettu lenkkeilyyn, maastopyöräilyyn ja lumikenkäilyyn luontoympäristössä.

Pilotissa kunnossapidetään 10 kilometrin reittiä talviulkoiluun

Lahden kaupungin kunnossapito pilotoi maastoliikuntapolkujen talvikunnossapitoa talven 2022–2023 aikana. Pilotin kohteena on noin 10 kilometrin reitistö Salpausselän maastoliikuntapoluilla. Reitti kulkee Raviksen Rentoa, Tapanilan Taivalta, Tähtipolkua ja kiertää Tapanilan majan takaa pienen lenkin Hakalaukun lenkkiä sekä Kintterön kymppiä. Testireitti on löydettävissä Lahden kaupungin karttapalvelusta.

Talvikunnossapitopilotointi tarkoittaa sitä, että kunnossapitotoimia testataan ja siitä haetaan kokemuksia, niin kunnossapitäjiltä kuin käyttäjiltäkin. Lumitilanteen ja sääolosuhteiden niin salliessa on tarkoitus ajaa valittua reittiä läpi moottorikelkalla ja tiivistää lumi poluille. Polut ovat monikäyttöpolkuja, eli niillä on sallittua niin kävely, juoksu, pyöräily kuin esimerkiksi lumikenkäily. Kunnossapitokokeilun aikana valitulla reitillä liikkuu ajoittain huollon moottorikelkka, mutta muuten kelkkailu alueella on kielletty. Reitin päät merkitään opastetauluin talvikunnossapidon alkaessa.

Kunnossapitokokeilun tavoitteena on monipuoliset ulkoilumahdollisuudet

Pilotin taustalla on tavoite monipuolistaa lahtelaisten ulkoliikuntamahdollisuuksia talvella. Talvikunnossapidon pilotoinnin avulla etsitään uusia vaihtoehtoja ja toisaalta pyritään mahdollistamaan hiihtäjille turvallisemmat ladut, kun kävely, pyöräily ja lumikenkäily ohjautuu niille tarkoitetulle reitille.

Talvikunnossapitopilotin myötä haetaan tietoa polkujen talvihoidosta ja selvitetään, miten valittu reitti toimii talvisin. Pilotin tarkoituksena on kerätä käyttäjäkokemuksia ja seurata talvipolun käyttäjämääriä. Ensi vuoden aikana aiheesta järjestetään myös käyttäjäkysely.

Toivomme malttia ja ymmärrystä kokeilua kohtaan. Pilotin myötä saamme tietoa, miten polkujen talvikunnossapitoa voidaan jatkaa ja kehittää, tai toisaalta, jos kunnossapito koetaan liian haastavaksi tai se ei palvele käyttäjäkuntaa, ei pilotti velvoita jatkamaan talvikunnossapitoa. Annathan polun kovettua riittävästi kunnostuksen jälkeen, jotta polku jatkossa kestää käyttöä. Jos kenkä uppoaa syvälle, käytä lumikenkiä tai etsi kovempi reitti. Pyörässä käytä mahdollisimman leveitä renkaita. Jos rengas silti uppoaa reitin pintaan, laske rengaspaineita.

Reitti karttapalvelussa

Lisätietoja