Hyppää sisältöön

Maavoimat harjoittelee Päijät-Hämeessä – paikallispuolustusharjoitus näkyy ja kuuluu myös Lahdessa

Panssariprikaatin johtama Päijät-Häme 2/22 -paikallispuolustusharjoitus järjestetään 2.–9. syyskuuta. Liikenteessä on kaikkina vuorokauden aikoina sotilaita, ajoneuvoja ja tavallista enemmän hälytysajoneuvoja. Ammuntaharjoitukset järjestetään pääosin Hämeenlinnassa puolustusvoimien harjoitusalueella Hätilässä. Lahden keskustassa harjoitellaan tyhjässä rakennuksessa lähellä juna-asemaa.

Puolustusvoimien paikallispuolustusharjoitukset kehittävät paikallisjoukkojen valmiutta taistelu- ja suojaustehtäviin sekä vahvistavat viranomaisten yhteistoimintaa häiriötilanteissa. Maavoimat harjoittelee paikallispuolustusta eri puolilla Suomea säännöllisesti. 

Paikallispuolustusharjoitukset näkyvät ja kuuluvat

Harjoitukset näkyvät ja kuuluvat pääosin Lahden ja Hämeenlinnan alueella. Hälvälässä ammutaan ampumaradoilla ja Hätilän ampuma- ja taisteluharjoitusalueella Hämeenlinnassa ammutaan kovapanosammuntoja 3.- 9.9. 

Lahdessa toimintaa on eri alueilla ja harjoitukset voivat näkyä katukuvassa koko viikon ajan. Puolustusvoimat harjoittelee mm. Lahden juna-aseman lähellä tyhjässä rakennuksessa. Harjoitusjoukot käyttävät sivullisille vaarattomia mutta melua aiheuttavia paukkupatruunoita asutuksen lähellä harjoitellessaan. Lisäksi virastotalon ympäristössä liikkuu sotilaita taisteluvarustuksessa maanantaista 5.9. alkaen. Sotilaat ruokailevat Lahden urheilu- ja messukeskuksessa.  

Harjoitusviikon aikana Lahdessa ja koko Päijät-Hämeen alueella liikkuu Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten joukkoja kalustoineen, myös raskaita ajoneuvoja kaikkina vuorokauden aikoina. Hälytysajoneuvoja liikkuu harjoituskohteille normaalia hälytysajoa enemmän. Liikenteessä pyydetään varovaisuutta kalustoa kohdatessa.  

Päijät-Hämeen viranomaiset ja yhteistyötahot mukana 

Harjoituksen tavoitteena on kehittää valmiutta ja puolustuskykyä Päijät-Hämeen alueella, harjaannuttaa henkilöstöä paikallispuolustustehtävissä sekä syventää käytännön yhteistyötä.  

Viikon aikana harjoitellaan muun muassa alueellista viranomaisyhteistyötä. Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu Hämeen poliisilaitos, Hämeen pelastuslaitos, Länsi-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Sisä-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Länsi-Suomen aluehallintovirasto, Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Päijät-Hämeen keskussairaala sekä Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kaikki kaupungit ja kunnat.  

Päijät-Hämeen harjoitusta johtaa Panssariprikaati ja apulaiskomentaja, eversti Oula Asteljoki. Puolustusvoimista harjoituksiin osallistuu 1380 henkilöä ja noin 160 ajoneuvoa. Reserviläisiä on mukana harjoitusjoukosta noin 1000.  

Harjoitus toteutetaan Lahden, Hämeenlinnan, Hattulan, Jyväskylän ja Tampereen alueella. Harjoitukseen osallistuu Panssariprikaatin joukkoja, mukaan lukien Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Hämeen aluetoimistot sekä viranomaisia ja muita yhteistyötahoja. 

Paikallispuolustusharjoitus Päijät-Häme 2/22 on osa valtakunnallista harjoitusten kokonaisuutta. Harjoitus kuuluu Puolustusvoimien suunnitelmanmukaiseen harjoitustoimintaan. Harjoitukset kehittävät paikallisjoukkojen valmiutta taistelu- ja suojaustehtäviin sekä vahvistavat viranomaisten yhteistoimintaa häiriötilanteissa.
 

Lisätiedot 

Puolustusvoimat, harjoituksen tiedottaja Mirva Riihimäki, 0299 442 414
Lahden kaupunki, turvallisuuspäällikkö Antti Prepula, p. 044 416 3812 

Lisätietoa: Paikallispuolustusharjoitukset – Maavoimat 

Kuva Puolustusvoimat