Hyppää sisältöön

”Monen leuka loksahti, kun kerroimme muuttavamme Lahteen”

Jääkiekkotuottaja ja studioisäntä Iiro Harjula on yksi heistä, joiden ei koskaan pitänyt palata lapsuuden ja kouluaikojen kotikaupunkiin Lahteen. Helmikuusta 2021 lähtien hän kuitenkin asuu perheineen Alasenjärven rannalla ja tutustuu kaupungin mahdollisuuksiin uudestaan.
Henkilö istuu isojen, puisten Lahti-kirjaimien päällä.

Harjula lähti Helsinkiin syksyllä 2008 lukion jälkeen. Intohimoinen jääkiekkoharrastus ohjasi miehen media-alalle tekemään tv -ohjelmia urheilun ympäriltä. Nykyään hän tuottaa suoria kansainvälisiä urheilulähetyksiä Viaplaylle.

Pääkaupungissa olivat työt ja sosiaalinen elämä, mutta toisaalta Harjula vietti vuosia paljon aikaa autossa ajamassa jääkiekon liigapaikkakunnalta toiselle – usein Lahden kautta. Työnkuva on nyt erilainen ja paljon verkossa ja etänä, mutta jonkin verran kertyy toimisto- ja studiopäiviä Helsingissä.

– Olen tottunut siihen, että osa työstä tehdään autosta. Motari ei ole ollenkaan paha, pystyn puhelimessa hoitamaan työasioita. Maailmalla matkustaessa olen kuullut paljon pidemmistä työmatkoista.

Muuton ratkaisi lopulta perhetilanne, sillä Harjula oli puolison kanssa katsellut kasvavalle lapsiperheelle väljempää kotia Töölön kerrostaloasunnon tilalle. Espoon sijaan katseet kääntyivät Lahteen, jossa he olivat viettämässä joulua Harjulan vanhempien luona.

– Olimme myyneet kaupunkiasunnon, ja puolivitsinä vaimo linkkasi minulle ilmoituksen omakotitalosta Lahdessa.  Hän ei ole edes täältä kotoisin, mutta vanhempieni luona rattaita työntäessä aloimme pohtia kaupungin mahdollisuuksia. Yksi oli tietysti hintataso, täällä meillä on varaa taloon ja pihaan järven rannalla, viitisen kilometriä keskustasta.

Lassi Häkkinen
Henkilö istuu kivillä.

Syksyllä perheeseen on tulossa toinen lapsi, minkä vuoksi kodin lähiympäristö on erityisen tärkeä. Kohta kolmivuotiaalle tyttärelle on jo löytynyt päiväkotipaikka kohtuullisen matkan päästä. Pari ystävää asuu saman Alasenjärven rannalla.

Kaupungin syke on silti edelleen tärkeä asia hyviin palveluihin tottuneelle. Ensimmäisten kuukausien aikana perhe on käynyt paljon Lahden satamassa Vesijärven rannalla. Laivojen ja tunnelman lisäksi sieltä löytää nykyisen lempiravintolan, Kokan.

– Lahti on mennyt todella paljon parempaan suuntaan. Sataman lisäksi uudistettu keskusta ja torialue alkavat olla mageita paikkoja. Odotan myös Aleksanterinkadun yli rakennettavaa siltaa hotellien välille.

Lassi Häkkinen
Henkilö järven edessä.

Urheilumiehenä Iiro Harjula arvostaa sporttimahdollisuuksia, joista lähin, Lahden Golf on aivan kodin vieressä. Golfaamisen lisäksi Harjula käy mielellään Salpausselän laduilla ja Messilässä mäessä. Lähellä on myös Heinolan Vierumäki, jossa jokainen jääkiekkoa vakavasti pelannut on joskus leireillyt.

Harjula suunnittelee esittelevänsä parhaat palat perheelleen mahdollisimman pian. Puoliso on jo löytänyt Urheilukeskuksen maauimalan. Listalla ovat Möysän uimaranta ja Kisapuiston hyvät tenniskentät – ja tietenkin Lahden leikkipuistot.

Ei koskaan -ajattelu ei enää tunnu ajankohtaiselta. Muutto on huomattu myös kaveripiirissä.

– Aika monen leuka loksahti, kun kerroimme muuttavamme Lahteen. Olen huomannut, että jengi on lähtenyt miettimään asiaa.

Teksti Ina Ruokolainen

Tutustu Lahteen ja lahtelaisiin!