Hyppää sisältöön

Monttu auki -tilaisuudet kannustivat lahtelaisia keskustelemaan

Tänä syksynä järjestettiin neljä Monttu auki –keskustelua eri teemoista. Keskustelut tavoittivat monenlaisia osallistuja eri taustoista. Tutustu yhteenvetoon ympäri Lahtea käydyistä keskusteluista.
Monttu auki kuvituskuva

Monttu auki -keskustelut tarjoavat kaupunkilaisille ainutlaatuisen ja tasa-arvoisen tilaisuuden tuoda esiin mielipiteitään ja tuntemuksiaan valituista aiheista. Tavoitteena on luoda kattavampi jaettu ymmärrys keskusteltavien aiheiden tulevaisuudesta ja keksiä ehkä uusiakin tapoja luoda parempaa arkea lahtelaisille. Yhteiset dialogit mahdollistavat rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun, joiden myötä suomalaisista voi kuoriutua maailman parhaiten keskusteleva kansa.

Syyskuun lopussa järjestetyissä ryhmäkeskusteluissa lapsiperheiden asiat puhututtivat Kariston koululla, korkeakouluopiskelijat pääsivät ääneen Mukkulan kampuksella, päätöksentekoon Lahdessa syvennyttiin Palvelutorilla ja ympäristökaupungin aiheiden pariin jalkauduttiin Lepakkolaavulle.

Miten lahtelaisten ääni kuuluu päätöksenteossa

Palvelutorilla järjestettyjen keskustelujen kantava kysymys oli: ”Onko mielipiteelläni väliä, pääseekö lahtelaisten ääni kuuluviin päätöksenteossa?”.  Keskustelussa koettiin, että Lahdessa asukkaiden ääntä kuullaan huonosti päätöksenteossa, mutta toisaalta vaikuttamisen mahdollisuuksia asukkaille on järjestetty. Keskustelijat arvioivat, että asukkaat eivät ehkä osallistu tilaisuuksiin, koska osallistuminen tuntuu turhan työläältä ja asiat ovat suhteellisen hyvin.

Toimiviksi ja kiinnostaviksi vaikuttamiskanaviksi koettiin osallistuva budjetointi, kumppanuuspöydät ja yhdistystoiminta. Keskustelua heräsi myös siitä, miten tavoittaa ja osallistaa hankalammin tavoitettavia erityisryhmiä.

Usein toivottua talkoohenkeä nähtiin tapahtuneen esimerkiksi skeittaajien toiminnassa. Skeittaajien aloitteesta myös kaupunki on heräämässä mukaan parantamaan lajin harrastusolosuhteita.

Miten lahtelaiset saataisiin liikkumaan enemmän

Lepakkolaavulla keskustelu keskittyi arkiliikkumiseen ja yhdessä yritettiin keksiä keinoja, miten lahtelaiset saataisiin liikkumaan enemmän. Useimmille arkiliikkumista esimerkiksi työpaikalle, opiskeluihin tai keskustaan ohjaa totuttu tapa.

Totuttu liikkumismuoto käy myös ylivertaisen helpoksi muihin nähden. Totuttuja tapoja voisi haastaa mahdollistamalla erilaisia kokeiluja. Moni onkin esimerkiksi Lahdessa ottanut käyttöönsä Mankeli-kaupunkipyörät huomattuaan, kuinka helppoa niillä liikkuminen on.

Helpointa auto olisi jättää kotiin silloin, kun pysäköinti hankaloituu. Näin on esimerkiksi suurtapahtumissa, joihin ihmisiä tulisi houkutella paikalle entistä useammin julkisella liikenteellä tai muilla kulkuvälineillä.

Mikä saisi opiskelijat jäämään Lahteen valmistumisen jälkeen

Kampuksen keskustelussa oltiin yksimielisiä siitä, että työmahdollisuuksia täytyy löytyä, jotta jääminen opiskelukaupunkiin kiinnostaa.

Yritysyhteistyö nähtiin merkittävänä kehityskohteena ja mahdollisuutena. Opiskelijoita tulisi kannustaa yrityskontakteihin ja mahdollistaa niitä jo opintojen alusta alkaen. Opiskelijat kokevat monella alalla, että yritysyhteistyötä ei ole riittävästi, ja että harjoittelupaikkoja on vaikea saada, koska kontaktit puuttuvat. Koettiin myös, että opiskelijat eivät ole keskenään ihan tasavertaisessa tilanteessa: osalla opintoaloista yhteistyötä tehdään runsaasti ja toisilla aloilla opiskelijat jäävät yksin asian kanssa. Lahdella olisi mahdollisuus profiloitua aktiivista yritysyhteistyötä tekeväksi korkeakouluksi. Tätä voisi hyödyntää myös asukasmarkkinoinnissa.

Koska kansainväliset opiskelijat muodostavat yhä suuremman osan Lahden opiskelijoista, kynnyskysymykseksi saattaa nousta mahdollisuus työskennellä englanniksi tai mahdollisuus saada lapset englanninkieliseen hoitopaikkaan. Lahden kaupungin englanninkieliset sivut todettiin monelta osin puutteellisiksi, niissä olisi kehittämisen varaa. Esimerkiksi Aasiasta tulevat opiskelijat törmäävät siihen, että palvelut ovat vain suomeksi ja koska kulttuurikin on niin vieras, heille tulee tunne, etteivät he ole tervetulleita jäämään.

Erittäin tärkeäksi asiaksi nousi mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja muodostaa yhteisöjä. Tarvitaan verkosto, jossa keskustellaan muun muassa työ- ja harjoittelupaikoista, asumiseen liittyvistä asioista, harrastuksista ja jatko-opinnoista. Opiskelijoiden perheen ja läheisten viihtyminen on myös tärkeää.

”Lahessa on potentiaalia lapsiperhekaupungiksi!”

Kariston koululle kokoonnuttiin keskustelemaan Lahdesta lapsiperheiden näkökulmasta. Lähtökohtaisesti Lahti koettiin kaupunkina, jossa lapsiperheiden on hyvä olla ja elää sekä harrastaa monipuolisesti niin urheilua kuin kulttuuriakin. Keskustelijat mursivat ennakkoluuloja eri asuinalueiden houkuttelevuudesta ja koettiin, että kaikilla asuinalueilla on niiden maineesta huolimatta omat hyvät puolensa, mutta myös ongelmansa.

Lapsiperhekeskustelussa koulu oli keskiössä. Perheen mahdollisuus valita lähikoulun sijaan esimerkiksi painotettua opetusta tarjoava koulu koettiin mahdollisuutena ”sekoittaa” lahtelaisia oppilaita asuinalueesta riippumatta, mikä avartaa lasten ja nuorten maailmaa. Opettajien jaksaminen, isot ryhmäkoot, psykologi-, kuraattori- ja terveydenhuoltopalveluiden saatavuus sekä yleisesti perheiden jaksamiseen liittyvät teemat ja kodin ja koulun välisen yhteistyön haasteet nousivat vahvasti esille keskustelun lomassa. Osallistujia puhututti myös lasten ja nuorten suhtautuminen koulunkäyntiin ja se, kuinka merkitykselliseksi koulu koetaan tulevaisuuden suunnitelmien valossa.

Keskustelussa korostettiin lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden parissa toimivien aikuisten ja tahojen välisen yhteistyön, tukiverkostojen ja kannustavan läsnäolon merkitystä. Lahdessa on potentiaalia vielä paremmaksi lapsiperhekaupungiksi, mutta se vaatii yhteistä keskustelua ja tahtotilaa sekä ennen kaikkea yhteisiä tekoja lapsiperheiden hyväksi.

Monttu auki -tilaisuudet antavat tilan merkityksellisille keskusteluille

Osallistujat kokivat keskustelun rakentavana, merkityksellisenä ja hyödyllisenä. Kaikilla oli mahdollisuus puhua. Jotkut osallistujista kokivat, että keskusteluihin varattu parin tunnin aika meinasi loppua kesken.

Tänä syksynä Monttu auki -keskustelut toimivat etkoina Hämeenlinnassa järjestetylle Hyvin sanottu –keskustelufestivaalille. Syksyllä 2024 tapahtuma järjestetään Lahden Sibeliustalolla, joten osallisuus ja dialogi saavat Lahdessa ennennäkemätöntä näkyvyyttä. Toivomme kaikkia lahtelaisia mukaan yhteiseen keskusteluun.

 

Lue lisää Monttu auki -keskusteluista osoitteessa www.lahti.fi/monttuauki