Hyppää sisältöön

Mukkulalaisilta kerätään tietoa karttakyselyllä

Mukkulan aluetta kehitetään osana Ympäristöministeriön lähiöohjelmaa 2020–2022. Lahden kaupunki ja LUT- yliopisto sekä LAB-ammattikorkeakoulu keräävät Yhteinen Mukkula -hankkeessa eri-ikäisten käyttäjien tietoa ja kokemuksia alueelta.
Ystävät viettävät aikaa Mukkulan rannassa.

Hankkeessa on laadittu karttapohjainen asukaskysely, johon toivotaan runsasta osallistumista Mukkulan asukkailta ja toimijoilta. Voit vastata kyselyyn heinäkuun loppuun saakka.

Kyselystä on tuotettu myös paperiversio, jota on saatavissa esimerkiksi Mukkulan apteekissa ja kirjastossa. Paperikyselyyn liittyy maksettu palautuskuori, jonka avulla sen voi palauttaa tutkimusryhmälle. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan lahjakortteja Mukkulan ostarin yrityksiin.

Vastaa kyselyyn

Mikä hanke?

Lahden kaupunki osallistuu ympäristöministeriön lähiöohjelmaan 2020 – 2022 ja on valinnut kehittämiskohteiksi Mukkulan ja Rakokiven alueet. Mukkulan alueeseen liittyy myös erillinen Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun hanke Yhteinen Mukkula (Asukaslähtöiset kehittävät kokeilut ja monikerroksinen tiedon keruu), joka käynnistyi syksyllä 2020.

Hankkeessa on tavoitteena koota eri-ikäisten käyttäjien tietoa ja kokemuksia alueelta sekä luoda kontakteja ja vuoropuhelua alueen eri toimijoiden kanssa. Erityisinä kohderyhminä ovat alueen lapset ja nuoret sekä ikääntyneet asukkaat eli ”ikärikkaat”.

Lähiöohjelma

Mitä hankkeessa on tapahtunut?

LABin kaupunkimuotoilun opiskelijat työskentelivät syksyllä 2020 Mukkulan koulun eri-ikäisten lasten ja nuorten ryhmien kanssa. Yhteistyöstä syntyi tietoa ja kokemuksia alueesta sekä toiveita sen kehittämisestä.

LUTin tutkijaryhmä työskentelee Mukkulan kirjaston kanssa, ja tavoitteena on kehittää kirjaston käyttöä ja huomioida erilaisia käyttäjiä entistä paremmin. Tämän lisäksi LUTin tutkijat ovat aloittaneet yhteistoiminnallisen asukastoiminnan suunnittelun Mukkulan Nuokun, Mukkulan Ostareilla olevan Olkkarin ja kahden alueella toimivan yhdistyksen kanssa,Lahden Lähimmäispalvelun ja Mukkulan Puuhapirtin kanssa, sekä Theatrum Olgan kanssa.

Tämä lisäksi perustettiin  yksityinen Facebook-yhteisö 70-luvun lapset ja teinit Mukkulassa, jossa on  1354 aktiivisina jäseninä entisiä ja nykyisiä Mukkulan asukkaita. LABin muotoilun ja yhdyskuntasuunnittelun tutkijat ovat haastatelleet ostarin yrittäjiä sekä tutustuneet alueen fyysiseen ympäristöön ja toimintoihin yhdessä yhdyskuntasuunnittelun opiskelijoiden kanssa.

Kerromme myöhemmin asukaskyselyn tuloksista ja projektin vaiheista Lahden kaupungin verkkosivuilla. Myös Mukkulassa tiedotetaan eri paikoissa projektin etenemisestä.

Ympäristöministeriön logossa on Suomen vaakunan leijona.LAB-logoLUT-yliopiston logo

#lähiöohjelma

Ympäristöministeriön koordinoimassa lähiöohjelmassa mukana ovat sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, oikeusministeriö sekä asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Kysy lisää

Anne Pässilä
projektipäällikkö
Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto
anne.passila@lut.fi
p. 040 035 1466

Eeva Aarrevaara
projektipäällikkö
LAB-ammattikorkeakoulu
eeva.aarrevaara@lab.fi
p. 050 403 6822