Hyppää sisältöön

Mukkulan koulun oppilaita osallistuu kestävän kouluruokailun kehittämiseen

Mukkulan koulussa pohditaan kestävän kouluruokailun merkitystä ja järjestetään kaksi kouluruokailun kehittämispäivää. 3.10. kaksi 9. luokan ryhmää keskustelee smoothien maistelun lomassa kouluruuan houkuttelevuudesta sekä kasvisruuasta. 19.10. yläkoulun oppilaita osallistuu kasvisruuan kokkauspäivään yhdessä Suomen kokkimaajoukkueen Team Leader Katja Tuomaisen kanssa.

Mukkulan peruskoulun tavoitteena on syksyn aikana nostaa esille kouluruokailun merkitystä ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjänä. Oppilaiden toiveita ja ideoita hyödynnetään koulun uuden ruokalan avautuessa väistötiloihin marraskuussa. Oppilaat pääsevät ideoimaan myös uuden ruokaravintolan nimeä.

Kouluruoka houkuttelevaksi

Maanantaina 3.10. Mukkulan peruskoulun kaksi 9. luokan ryhmää osallistuu työpajoihin, joissa he pääsevät smoothien maistelun lomassa ideoimaan ja keskustelemaan toiveistaan kouluruokailun kehittämiseksi sekä kasvisruuasta.

Työpajoissa avataan laajasti kouluruokailun monia merkityksiä ympäristön sekä sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta. Kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaa Maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo oppilaille valtakunnallisen kouluruuan kehittämisohjelman näkökulmia ruoan houkuttelevuudesta, kasvisruokailusta sekä osallisuudesta ja vaikuttamisesta. Asiantuntijana paikalla on myös tuotekehityspäällikkö Jukka Turta Päijät-Hämeen ateriapalveluista.

Kokkipäivänä tehdään kasvisruokaa huippuammattilaisen kanssa

Keskiviikkona 19.10. yläkoulun oppilaita pääsee kokkaamaan Suomen kokkimaajoukkueen Team Leader Katja Tuomaisen kanssa houkuttelevaa kasvisruokaa kotitalouden luokassa. Päivän aikana yläkoululaiset voivat osallistua myös skididialogeihin, joiden aiheena on kestävä kouluruokailu.

Kokkauspäivä osuu perusopetuksen monialaisen oppimiskokonaisuuden MOK-viikolle. Tänä vuonna MOK-viikon yhteisenä teemana on ”Hyvinvoiva lapsi ja nuori Lahdessa”.

– Kehittämisprojektiin osallistuvat yhdeksäsluokkalaiset toteuttivat viime keväänä koulussa laajan kouluruokakyselyn maantiedon vaikuttamisprojektina. Sen pohjalta käynnistyi tämän laajemman kehittämispilotin idea Ateriapalvelujen kanssa, kertoo projektipäällikkö Taru Suutari Lahden kaupungin ympäristökehityksestä.

Tapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuu kaupungin Ympäristökehitys ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut. Kestävä kouluruoka -pilottia toteutetaan osana LALAPETE – kiertotalousinnovaatiot ja ympäristötietoisuus -projektia.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
Ympäristökehitys, projektipäällikkö Taru Suutari, p. 044 4163499
Mukkulan koulu, rehtori Hanna Saarinen, p. 044 482 6292
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut, tuotekehityspäällikkö Jukka Turta, p. 044 482 6236