Hyppää sisältöön

Mukkulan päiväkodin esiopetus palkittiin tiedekasvatuksen edistäjänä

LUMA-keskus Suomi -verkosto jakoi tunnustuspalkintoja tiedekasvatuksen edistämisestä perjantaina 10.11.2023. Helsingin yliopistolla järjestetyssä juhlaseminaarissa palkittiin 13 koulua tai päiväkotia opettajineen eri puolilta Suomea.

 

LUMA-tunnustusdiplomi jaettiin ensimmäistä kertaa kouluille ja päiväkodeille. Aiemmin diplomilla on kunnioitettu ansioituneita tiedekasvatuksen edistäjiä yliopistoissa ja järjestöissä. Tunnustuksen myötä LUMA-keskus Suomi haluaa korostaa koulujen ja opettajien tärkeää työtä LUMA-aineiden osaamisen edistäjinä sekä kiittää kaikkia opettajia, tulevaisuuden tekijöiden kasvattajia.

Juhlaseminaarissa Mukkulan päiväkodin tunnustuspalkinnon vastaanottivat varhaiskasvatuksen opettajat Marjo Lehtovuori ja Kaijaliisa Raikamo.
– Opettajan työssä innostaa lasten kiinnostus ja innokkuus havaintoihin ja tutkimuksiin sekä ihastus, kun he ovat löytäneet jotakin uutta tai saaneet todistaa jonkun kiinnostavan ilmiön.

LUMA-toiminta ja havainnointi on keskeinen osa opetusta

Mukkulan päiväkodissa LUMA-aineiden opettamisen kehittämis- ja yliopistoyhteistyötä on tehty 1990-luvulta alkaen myös valtakunnallisesti ja eurooppalaisessa hankkeessa. Päijät-Hämeen oman LUMA-keskuksen avaamiseenkin päiväkoti oli vaikuttamassa.

Mukkulan päiväkodin johtaja Minna Ryyppö kertoo, että LUMA-toiminta on vakiintunut keskeiseksi osaksi päiväkodin opetusta.
– Kaikki tämä perustuu henkilöstön innokkuuteen, oman osaamisen kehittämiseen sekä pitkäjänteiseen tekemiseen.

– Teemme lasten kanssa muun muassa luonto- ja vesitutkimuksia. Eskariryhmät saavat käyttöönsä tutkimuslaatikon, joka sisältää selkeät ohjeet sekä tarvikkeet kuuteen erilliseen vesitutkimustyöhön. Vesitutkimuksia tehdään osana Lahden JunnuYliopisto -toimintaa.

– Matematiikassa noudatamme unkarilaista Varga- Nemenyi- metodiikkaa, jossa keskeistä on monen aistin kautta tapahtuva tekeminen. Sisällöissä edetään abstraktion portaita, konkretiasta kohti abstraktiota. Havainnointi, tutkimukset ja toiminnallisuus ovat toimintatapojamme, Ryyppö jatkaa.

– Vierailemme lapsiryhmien kanssa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen tiedeluokassa. Järjestämme vuosittain vanhemmille ja esioppilaille LUMA-illan, jolloin perheet kiertävät sähkö-, matematiikka-, aisti- ja ohjelmointipajoissa. Myös Mukkulan peruskoulun kanssa meillä on ollut yhteistä pajatoimintaa ja yhteisiä näyttelyitä. Uudessa tulevassa monitoimitalossa haluamme entisestään kehittää yhteistyötä.

Suomen tulevaisuuden tekijät

Juhlaseminaari juhlisti LUMA-toiminnan alkamista 20 vuotta sitten, yliopistoverkoston luomista 10 vuoden takaa sekä aktiivisia ja innovatiivisia kouluja ja päiväkoteja. Seminaarissa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala painottaa LUMA-alojen osaamisen takaamisen merkitystä Suomen tulvaisuuden menestyksen varmistamiseksi.

– Luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan osaaminen on merkittävä tekijä Suomen tulevaisuuden menestyksen kannalta. Tarvitsemme monipuolisia LUMA-osaajia koko ajan enemmän ja monilla eri aloilla. Pidän tärkeänä myös sitä, että yhä useammat tytöt ja naiset löytäisivät tiensä näille aloille.

LUMA-keskus Suomi on kansallinen 11 yliopiston verkosto matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian oppimista ja opetusta edistävä verkosto. Sillä on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtakunnallinen tehtävä.

Palkitut oppimisyhteisöt

Nyt luovutetut LUMA-tunnustusdiplomit myönnettiin pitkäkestoisesta ja innovatiivisesta LUMA-yhteistyöstä sekä yhteisöllisestä toiminnasta seuraaville oppimisyhteisöille.

Varhaiskasvatus
Mukkulan päiväkodin esiopetus, Lahti; Niittyahon päiväkoti, Muurame; Päiväkoti Piilometsä, Oulu; Päiväkoti Satulinna, Seinäjoki; Taipalsaaren kirkonkylän koulun esiopetus, Taipalsaari

Peruskoulut
Kalkunvuoren päiväkoti ja koulu, Tampere; Lauttasaaren yhteiskoulu ja Kansainvälisen liiketoiminnan lukio; Maiju Lassilan koulu, Tohmajärvi; Malms skola, Parainen

Lukiot
Helsingin luonnontiedelukio, Helsinki; Kokkolan suomalainen lukio, Kokkola; Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi; Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Turku

Lisätietoja

Lahden kaupunki
Mukkulan päiväkodin johtaja Minna Ryyppö, 050 398 57 96

LUMA-keskus Suomi
Maija Aksela, verkoston johtaja, 0294150516, maija.aksela@helsinki.fi
Oona Kiviluoto, projektisuunnittelija, 0294150672, oona.kiviluoto@helsinki.fi
Jemima Unger, viestinnän asiantuntija, 0294151150, jemima.unger@helsinki.fi

www.luma.fi
Päijät-Hämeen LUMA-keskus
Lahden JunnuYliopisto