Hyppää sisältöön

”Muuttaminen Lahteen on ympäristöteko”

Minna Saarelma-Paukkala katsoi aikansa Lahden kohdalla junan ikkunasta matkustaessaan Helsingin kodistaan puolison luokse Ruokolahdelle. Vappuna 2017 pariskunta muutti yhdessä Lahteen, jossa arkeen tuli paljon lisää elämänlaatua.
Minna Saarelma-Paukkala viihtyy Myllysaaressa

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajana Saarelma-Paukkala kulkee edelleen töissä Helsingissä silloin, kun ei ole etätöissä. Se sai valitsemaan Lahden keskustasta kerrostaloasunnon, josta on vartin kävelymatka matkakeskukseen.

– Junassa ymmärsin, miten nopeasti Lahdesta pääsee Helsinkiin, yhtä nopeasti kuin jostain Helsingin lähiöistä tai Espoon ja Vantaan perukoilta. Voin myös aloittaa työpäivän junassa.

Lahdesta ei kuitenkaan tullut muuttajille vain nukkumapaikka, vaan he alkoivat aktiivisesti tutustua kaupungin mahdollisuuksiin. Ulkoiluverkostot ja lähiluontokohteet ovat tulleet tutuiksi kävellen, hiihtäen, pyöräillen ja jopa laivalla. Yksi lempipaikoista on Lahden Purjehdusseuran tukikohta Myllysaari, johon pariskunta usein kävelee.

– Arvostan vettä ja isoja järviä. Olemme käyneet satamassa iltadrinkillä ja laivoilla olemme matkustaneet Heinolaan ja Vääksyyn. Talvella olen hiihtänyt Vesijärven jäätä pitkin Messilään ja takaisin.

Hollolan Messilästä löytyi myös lomamökki, joka on vain kahdeksan kilometrin päässä kotoa. Välillä Saarelma-Paukkala ajaa matkan pyörällä.

– Mökki tuli vähän oikeastaan ”kaupan päälle”, sillä asuminen on täällä niin paljon edullisempaa kuin pääkaupunkiseudulla.

Lassi Häkkinen
Minna Saarelma-Paukkala muutti Lahteen hyvän sijannin takia
Yksi Minna Saarelma-Paukkalan lempipaikoista Lahdessa on Myllysaari.

Tiivis Lahti innosti pariskunnan hankkimaan itselleen uusia harrastuksia. Wellamo-opiston saksan keskustelukerho ja lasimaalauskurssit järjestetään kävelymatkan päässä keskustan toisella laidalla. Saarelma-Paukkala on lähtenyt mukaan myös yhdistyksiin, paikalliseen Tuglas-seuraan ja NNKY:n toimintaan.

Kirjasto on tärkeä, ja myös Sibeliustalon ja kaupunginteatterin tarjontaan on tarkoitus tutustua tarkemmin, kun rajoitukset helpottavat. Ensi vuonna avattava visuaalisten taiteiden museo Malva kiinnostaa jo ennalta. Kaupungin tarjontaa tulee seurattua paikallisesta mediasta.

­– Lahti on sopivan iso ja sopivan pieni: kaupungissa tapahtuu paljon, mutta toisaalta kaikki on niin lähellä, että vielä työpäivän jälkeen jaksaa lähteä harrastuksiin. Palvelut pelaavat, ja täällä tuntuu olevan myös helppo luoda kontakteja.

Erityisen iloinen Saarelma-Paukkala on siitä, että Euroopan ympäristöpääkaupungissa pidetään huolta ympäristöstä laajalla skaalalla. Hienojen ulkoilureittien ohella hän arvostaa hyvää jätehuoltoa.

Korkeatasoinen ympäristö onkin houkuttanut kaupunkiin jo pari Saarelma-Paukkalan enoa puolisoineen. Hän toivoo Lahteen lisää myös nuorempaa väkeä, etenkin opiskelijoita. Heidän myötään koulutustaso vielä nousisi.

– Lahteen muuttaminen on mielestäni ympäristöteko, sillä täällä voi luottaa toimiviin ympäristöratkaisuihin. Tänne muuttaessaan ei myöskään menetä mitään, sillä pääkaupunkiseudun konsertit ja näyttelyt ovat vain tunnin matkan päässä.

Teksti: Ina Ruokolainen

Lue lisää Lahteen muuttaneiden tarinoita!