Hyppää sisältöön

Osallistuvan budjetoinnin avulla torjutaan vieraslajeja Lahdessa

Osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä hienosti menestyneet vieraslajitalkoot on nyt puolivälissä. Hyvää jälkeä on saatu aikaiseksi ja heinäkuussa jatketaan!
Jättipalsamin kitkentäjäte laitetaan kitkentäkehikkoon

Osbun eli osallistuvan budjetoinnin yleisöäänestyksen tuloksena Lahdessa järjestetään kesän aikana neljässä kohteessa yhteensä kahdeksat haitallisten vieraslajien torjuntatalkoot. Ensimmäinen talkookierros on nyt saatu valmiiksi ja heinäkuussa samat kohteet käydään läpi uudelleen vaikuttavuuden parantamiseksi.

Talkoopaikkoina on ollut Ahtialassa Laitumen alueella espanjansiruetanatalkoot ja etanoita ensimmäisenä talkooiltana löytyikin. Paikalla on etanaroskis, jonne omatoimiset talkoilijat voivat jatkossakin espanjansiruetanat laittaa. Roskikseen voi laittaa kuolleet etanat keräysastioineen. Tarkemmat keräys- ja tunnistamisohjeet löytyvät roskiksen kyljestä. Seuraavat etanatalkoot pidetään keskiviikkona 20.7. klo 17.30–19. Ota mukaan oma astia, johon etanoita voi kerätä esim. tyhjä maitopurkki toimii hyvin.

Lupiinien parissa talkoiltiin Salpausselän harjulla, jossa lupiineista katkaistiin kukinnot. Näin estetään siemenpalkojen muodostumista ja siementen kehittymistä ja leviämistä edelleen. Katkaistuun kasviin tulee uusi kukinto, joka sekin katkaistaan. Seuraavat lupiinitalkoot on torstaina 14.7. klo 17.30–19.
Villähteellä ja Kerinkalliossa kitkettiin jättipalsamia ja molemmissa paikoissa olikin ahkeraa väkeä mukana. Jättipalsami kitkettiin eli vedettiin juurineen irti maasta. Kitketyt kasvit laitettiin paikalla oleviin kitkentäkehikoihin tai kasattiin kitkentäpaikalle kasoihin, joissa kasvit saavat maatua. Seuraavat jättipalsamitalkoot on Villähteellä maanantaina 11.7. klo 17.30–19 ja Kerinkalliossa maanantaina 18.7. klo 17.30–19.

Tervetuloa mukaan talkoilemaan! Samalla puhutaan haitallisista vieraslajeista sekä niiden tunnistamisesta ja torjumisesta. Talkoiden lomassa hörpätään juotavaa ja mutustellaan keksejä.

Talkoot järjestää Lahden kaupunki. Paikalla talkoissa on Miia Korhonen Luontoturva ky:stä.

 

Lisätietoa talkoista

Miia Korhonen
050 911 7782
miia.korhonen@luontoturva.com

Luontoturva Ky
www.luontoturva.fi