Hyppää sisältöön

Paavolan kampuksella aloittaa Lahden lukio Gaudia

Paavolan kampuksella elokuussa 2022 aloittavan uuden lukion nimi on valittu.
Paavolan kampuksen havainnekuva

Lahden lukio Gaudia aloittaa toimintansa, kun Kannaksen ja Tiirismaan lukiot yhdistyvät uudeksi lukioksi elokuusta 2022 Paavolan kampuksella. Uudessa lukiossa suurin osa opiskelee yleislinjalla, mutta lukiosta löytyy myös kolme erityislinjaa: kansainvälinen IB-linja sekä kuvataide ja musiikki. Opiskelijoita uudessa lukiossa tulee olemaan kaikkiaan 1350.

Tammikuussa järjestettyyn nimikyselyyn osallistui yli 230 vastaajaa, ja eri nimiehdotuksia saatiin kaikkiaan 480. Nimikysely osoitti kiinnostuksen uutta lukiota kohtaan ja halun olla mukana yhteisessä ideoinnissa.

Nimikyselyssä haettiin lyhyttä, ytimekästä, talon toimintaa kuvaavaa, suomenkielistä ja myös kansainvälisesti toimivaa nimeä. Toivottiin lisäksi, että nimessä esiintyisi Lahti tai sen taivutusmuoto.

Uuden lukion nimen valitsi tulevien käyttäjien, opiskelijaedustajien, sivistyslautakunnan sekä hallinnon edustajien työryhmä.

Miksi nimi Lahden lukio Gaudia?

Seitsemänhenkinen työryhmä kävi läpi kaikki ehdotetut nimet, ja nimiehdotukset innoittivat työryhmää löytämään vielä muitakin uusia nimiä, kertoo työryhmää luotsannut lukiojohtaja Heikki Turunen.
– Nimenvalintatyössä hyödynnettiin muun muassa nimistönsuunnittelun ohjeita ja uuden lukion omia kielen ja viestinnän asiantuntijoita.

Suuresta nimien tarjonnasta valikoitui lopulta Lahden lukio Gaudia, johon työryhmä päätyi yksimielisesti. Nimen alkuosa, Lahden lukio, sai nimikilpailussa yksittäisistä nimistä eniten kannatusta, Turunen jatkaa.

Lahden lukio Gaudian rehtori Jyrki Rosti toteaa, että latinankielisen gaudia-sanan perusmuodolla on positiivisia merkityksiä kuten ilo, riemu ja mielihyvä.
Ylioppilasjuhlassa laulettava Gaudeamus on samaan sanaan liittyvä verbimuoto, joten monelle tulee jo sanasta Gaudia mielleyhtymä lukioon.

Rostin mielestä Gaudia-nimen merkitys kuvaa hienosti uuden lukion rakentuvaa toimintakulttuuria ja taipuu hyvin myös lukion brändin rakentamiseen ja markkinointiin.

Kaikkien nimikyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan 10 kappaletta Lahti-kasseja, voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti tämän viikon aikana.

Alueen oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus

Paavolan kampusalueelle sijoittuvat uusi Lahden lukio Gaudia, Tiirismaan peruskoulu ja Wellamo-opisto sisältäen Taide- ja muotoilukoulu Taikan sekä Humpulan päiväkoti.

Paavolan kampus toteutetaan vaiheittain vuosina 2020–2023. Ensimmäisenä osaksi kampusta valmistui Humpulan päiväkoti syksyllä 2020 ja muut rakennukset valmistuvat vuoteen 2023 mennessä. Käyttäjinä kampuksella tulee olemaan noin 2500 lasta ja nuorta.

Lisätiedustelut

Lahden kaupunki,
sivistyspalvelut, lukiokoulutuspalvelut
lukiojohtaja Heikki Turunen, p. 044 716 1330
Lahden lukio Gaudian rehtori Jyrki Rosti, p. 050 559 7840
lahti.fi/lukiokoulutus

Havainnekuva Paavolan kampusalueesta