Hyppää sisältöön

Paavolan kampus on nyt viimeistä rakennusta myöten valmis

Paavolan kampuksen vaiheittain toteutetun kokonaisuuden viimeinen rakennushanke on valmistunut tavoiteaikataulussa. Tiirismaan peruskoulun käyttöön valmistui entisen aikuiskoulutuskeskuksen perusparannus, jossa julkisivun korjaukset ja tilamuutokset on toteutettu kohteen rakennushistoriallista arvoa kunnioittaen.

Kiinteistöomistaja Hemsö on luovuttanut vuokrasopimukseen perustuvan ja Tiirismaan peruskoulun käyttöön tulevan perusparannetun rakennuksen hallinnan Lahden kaupungille.
– Kesän aikana Tiirismaan peruskoulun uudet tilat kalustetaan ja piha-alueet viimeistellään. Elokuussa uuden lukuvuoden alkuun mennessä kaikki on käyttökunnossa, lupaa Lahden Tilakeskuksesta projektipäällikkö Simo Lahtela.

– Kampuksen viimeisimmässä rakennushankkeessa toteutettiin Arto Sipisen suunnittelemaan vuonna 1987 valmistuneeseen suojeltuun arvorakennukseen muun muassa uudet energiatehokkaat talotekniset järjestelmät, julkisivun korjauksia sekä rakennuksen sisäpuolisia tilamuutoksia rakennuksen rakennustaiteellista arvoa kunnioittaen, Lahtela kertoo.
– Hankesuunnitelmassa määritetyt keskeiset tavoitteet saavutettiin kiitettävällä yhteistoiminnalla tilaajan, suunnittelijoiden, vuokralaisen ja käyttäjien kesken. Onnistunut lopputulos on aina ilo luovuttaa eteenpäin käyttäjille.

– Suunnitelmat muuttuivat kesken rakentamisvaiheen, kun tilojen oppilasmäärä kasvoi kahden koulun yhdistyttyä peräti 800 oppilaaseen. Muuntojoustava rakennus sekä monikäyttöinen kampusalue mahdollistivat muutokset. Lisäksi kohde valmistui ajallaan tiukasta urakka-aikataulusta huolimatta, Hemsön hankekehityspäällikkö Tino Raatikainen iloitsee.

Raatikaisen mukaan erityiskiitokset tehokkaasta yhteistoiminnasta kuuluu vuokralaiselle, käyttäjille, suunnittelijoille sekä urakoinnista vastanneelle Rakennus Oy Antti J. Aholalle.

– Etenkin rakentamisvaiheen päättänyt käyttöönottovaihe oli hankkeen osapuolten kesken yhdessä huolellisesti suunniteltu ja hallittu prosessi, mikä mahdollisti myös kaupungin erillishankintojen oikea-aikaisen toteutuksen, kehuu Lahtela.

Uusissa tiloissa aloittaa uusi yhdistyvä Tiirismaan peruskoulu

– Harjun ja Tiirismaan peruskoululaiset ja henkilöstö muuttavat nykyisistä tiloistaan kampukselle yhtä aikaa. Valmistelutöitä on tehty niin käytännön kouluarjen kuin toimintakulttuurin osalta kevään aikana. Pääsemme heti alusta alkaen toteuttamaan uuden Tiirismaan peruskoulun uutta yhteistä toimintakulttuuria uusissa tiloissa, toteaa koulun rehtori Jussi Virsunen.

– Parhaillaan Tiirismaan ja Harjun kouluissa pakataan muuttotavaroita. Muutto on alkanut ja samaan aikaan uusia tiloja vielä kalustetaan. Elokuun alussa opettajat perehtyvät uusien tilojen ja laitteiden käyttöön sekä järjestelevät opetusmateriaalit paikoilleen. Opettajat ovat vastaanottamassa ja ohjaamassa oppilaita, kun uusi lukuvuosi käynnistyy.

Tiirismaan peruskoulu on vuosiluokkien 0–9 yhtenäiskoulu, jossa oppilaita on noin 800 ja opetus- ja kasvatustehtävissä työskentelee 80 aikuista. Suomenkielisen opetuksen lisäksi Tiirismaalla annetaan laajamittaista kaksikielistä perusopetusta englanniksi vuosiluokilla 0–9, painotetun musiikin opetusta vuosiluokilla 7–9 sekä Lahden ruotsinkielisen koulun yläkouluopetusta.

Paavolan kampuksen oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus

Paavolan kampus on Lahden Tilakeskuksen historian suurin talonrakennushanke. Vuosina 2020–2023 vaiheittain rakennetun kampuksen käyttäjiä on elokuusta 2023 alkaen noin 2500 lasta ja nuorta.

Paavolan kampuksella toimivat Humpulan päiväkoti, Lahden lukio Gaudia, Tiirismaan peruskoulu ja Wellamo-opisto sisältäen Taide- ja muotoilukoulu Taikan toiminnan. Kampusalueella toimii myös kaikkiaan kolme Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n palvelukeittiötä.

Paavolan kampuksen rakennukset omistaa yhteiskuntakiinteistöihin sijoittava kiinteistöomistaja Hemsö. Kaupunki on kampuksen rakennusten vuokralaisena 20 vuoden vuokrasopimuksilla. Tontit säilyvät kaupungin omistuksessa ja kaupunki vuokraa maan Hemsölle pitkäaikaisilla maanvuokraussopimuksilla.

Lisätiedot

Simo Lahtela, projektipäällikkö, Lahden Tilakeskus, p. 044 416 3850, simo.lahtela@lahti.fi
Jussi Virsunen, rehtori, Tiirismaan peruskoulu, 044 483 1511, jussi.virsunen@lahti.fi
Paavolan kampus lahti.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/monitoimitalot/paavolan-kampus/

Hemsö
Tino Raatikainen, hankekehityspäällikkö, p. 040 665 6965, tino.raatikainen@hemso.se

Kuvat Lassi Häkkinen