Hyppää sisältöön

Päihteistä keskustellaan peruskoululaisten kanssa teematunnilla ja Päihdeputki-tapahtumassa

Vapettaminen eli sähkötupakointi lisääntyy nuorten ja alakoululaistenkin keskuudessa. Myös markkinoille tulleet nikotiinipussit houkuttavat nuoria. Ilmiöihin puututaan Lahdessa 4.–9.-luokkalaisille järjestettävällä oppitunnilla. Lisäksi perinteisesti kuudesluokkalaisten Päihdeputki-tapahtuma suunnataan tänä vuonna jo 5-luokkalaisille.

Päihdeputki-tapahtuma järjestetään 18.–28.3.2024. Tapahtuman keskeisiä teemoja ovat nikotiinituotteiden lisäksi digipelaaminen, alkoholi sekä huumeidenkäyttö. Luokat kiertävät rasteja, ja tarkoituksena on kannustaa osallistujia keskustelemaan aiheesta keskenään. Tapahtumaan osallistuu noin 750 Lahden peruskoulujen vitosluokkalaista.

– Päihdeputki järjestetään ensimmäistä kertaa jo 5.-luokkalaisille, koska osa tapahtumassa käsiteltävistä teemoista ja ilmiöistä näkyy entistä nuorempien kohdalla koulussa ja vapaa-ajalla, kertoo nuorisopalveluiden ehkäisevän jalkautuvan päihdetyön palveluohjaaja Daniel Suopelto.
– Aiempina vuosina tapahtuma on kohdennettu 6.-luokkalaisille.

Nikotiinipusseja ja vape-laitteita suunnitellaan houkuttelemaan erityisesti nuoria käyttäjiä

Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola kertoo, että markkinat ovat tehokkaita ja vape-laitteet on suunnattu erityisesti uusille, nuorille käyttäjille. Niistä on tehty houkuttelevia värikkäällä ja leikkisällä ulkoasulla sekä makeilla tuoksuilla. Laite voi muistuttaa esimerkiksi sarjakuvahahmoja, huulipuikkoja tai korostustusseja.
– Myös nikotiinipussien maku- ja hajumaailma on kuin suoraan karkkihyllyiltä; makuina on salmiakkia, aakkosia ja nallekarkkia.

– Etenkin vapen mutta myös nikotiinipussien kohdalla sekä myyjät että ostajat ovat tavallisesti nuoria. Kauppaa käydään siellä, missä nuoret kokoontuvat ja viettävät aikaa, myös sosiaalisessa mediassa, kuten Snapchatissa ja Telegram-ryhmissä. Myyjä on esimerkiksi hankkinut itselleen 10 kappaleen tukkupakkauksia, joita hän myy suurella voitolla yksittäin eteenpäin, kuvaa nuorisopalveluiden jengityön hankekoordinaattori Valtteri Tikka.

– Välittämiseen on alkanut liittyä jonkin verran perinteiseen huumekauppaan liitettyjä aiheita, kuten väkivaltaista velanperintää pienistä summista, valekauppoja ja myyjän tai ostajan ryöstöjä. Usein väkivaltatilanteisiin ja ryöstöihin osallistuneet ovat olleet alaikäisiä, Tikka jatkaa.

Kouluterveyskyselytulosten 2023 mukaan lahtelaisten nuorten tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeen (vapen) käyttö on lisääntynyt verrattuna kahden vuoden takaiseen.

4.–5.-luokkalaisista:
– 5,3 % on kokeillut vähintään kerran jotakin tupakkatuotetta tai sähkösavuketta (3 % v. 2021).
– 4,8 % on kokeillut sähkösavuketta vähintään kerran (1,3 % v. 2021).

8.–9.-luokkalaisista:
– 9,3 % käyttää päivittäin jotakin tupakkatuotetta tai sähkösavuketta (5,8 % v. 2021).
– 7 % käyttää päivittäin vapea (1,5 % v. 2021).
– Nikotiinipusseja silloin tällöin tai päivittäin käyttäviä on 4,7 %. Vuonna 2021 näitä ei ollut markkinoilla.

Vape ja nikotiinipussit ovat 4.–9.-luokkalaisten oppitunnin aiheena 18.3. alkavalla viikolla

Oppitunnilla puhutaan vapen ja nikotiinipussien haitoista, mutta paljon myös ryhmäpaineesta ja asenteesta päihteitä kohtaan. Tunnilla katsotaan tiktokkaajien Ellan ja Carolan tekemä video Päihteet nuorten keskuudessa – cool vai ei? He kertovat videolla ajatuksiaan päihteiden ja erityisesti vapen ja nikotiinipussien käytöstä. Tämän jälkeen opettaja jatkaa oppilaiden kanssa aiheen käsittelyä oppitunnilla.

– Aihe on kouluissa ajankohtainen, koska viime aikoina vapettaminen on puhututtanut ja huolestuttaa niin valtakunnallisesti kuin myös Lahdessa, toteaa perusopetuksen palvelupäällikkö Matti Saarela.

Koulualueella tupakkatuotteiden käyttö on lain mukaan kiellettyä. Sisätiloissa vapettaminen aiheuttaa myös paloturvallisuusriskin.

Päihdeputki sekä vape- ja nikotiinipussi-kampanja järjestetään moniammatillisena yhteistyönä. Mukana ovat Lahden kaupungin nuorisopalvelut, perusopetus, kumppanuuspöydät sekä ehkäisevä päihdetyö. Muita kumppaneita ovat Walkers Lahti, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen opiskeluhuolto, kokemusasiantuntijat, Pete Lahti -verkosto ja Koulutuskeskus Salpauksen kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat. 

Lisätietoja

Lahden kaupunki 

Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola
p. 044 482 6378, marja.mikola@lahti.fi

Nuorisopalveluiden jalkautuvan ehkäisevän päihdetyön palveluohjaajat
Daniel Suopelto, p. 044 018 7333, daniel.suopelto@lahti.fi
Veera Widgren, p. 044 416 4995, veera.widgren@lahti.fi

Nuorisopalveluiden jengityön hankekoordinaattori Valtteri Tikka
p. 044 483 1837 valtteri.tikka@lahti.fi

Aluekoordinaattori Liisa Kumpulainen
p.044 482 0818, liisa.kumpulainen@lahti.fi

Perusopetuksen palvelupäälliköt
Kirsikka Saresma, p.044 482 6409, kirsikka.saresma@lahti.fi
Matti Saarela, p.044 416 3336, matti.saarela@lahti.fi