Hyppää sisältöön

Päijät-Sote: Koronaepidemia koko maakunnassa kiihtymisvaiheessa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen koronayhteistyöryhmä arvioi epidemiatilannetta tänään pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa. Ryhmä arvioi epidemian siirtyneen kiihtymisvaiheeseen koko alueella.

Toistaiseksi ei uusia rajoituksia

Yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia koskevat kokoontumisrajoitukset pidetään Lahden alueella ennallaan. Toistaiseksi alueen yleisötilaisuuksista ei ole lähtenyt liikkeelle merkittäviä tartuntaketjuja, ja alueen kokoontumisrajoitusten kiristämistä ei arvioitu välttämättömäksi.

Lahti lähellä leviämisvaihetta

Uusien koronatapausten määrä nousi viime viikolla runsaasti verrattuna edeltävään viikkoon. Nousu johtuu pääosin ravintola-altistumisista ja niistä seuranneista tartunnoista. Tartuntalukujen perusteella kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät koko maakunnassa, vaikka osassa kunnista tilanne on edelleen rauhallinen. Lahden tilanteen heikentyminen on kuitenkin uhka epidemian laajentumiseksi koko alueella. Jopa leviämisvaiheen kriteerien täyttyminen Lahden, Orimattilan ja Asikkalan alueella on lähellä.

Epidemia leviää nuorten aikuisten keskuudessa

Epidemia leviää tällä hetkellä nuorten aikuisten keskuudessa. Erityisesti ravintolaillat sekä yksityiset juhlat ovat tartunnanjäljityksen mukaan toimineet merkittävinä tartunnanlähteinä. Jotta epidemia saadaan rajattua, ja laajemmilta rajoituksilta vältytään, tulee nyt rajoittaa käyntejä asiakastiloissa vain välttämättömään ja harkita tarkkaan menoa esimerkiksi ravintoloihin, joissa turvavälit eivät tosiasiallisesti toteudu. Myös ulkona terasseilla tulee muistaa turvavälit.

Koronayhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 12.7. arvioimaan alueen epidemiatilannetta sekä rajoituksia ja suosituksia.