Hyppää sisältöön

Paikallisliikenteen päästöt vähenevät

Biodieseliä polttoaineena käyttävät linja-autot aloittivat liikennöinnin heinäkuun alussa. Ensi vuonna aloitetaan myös sähköbussiliikenne.

​Lahden seudun joukkoliikenneviranomainen (LSL) on vaatinut uusissa liikennöintisopimuksissa linja-autojen polttoaineeksi toisen sukupolven uusiutuvaa biodieseliä.

Ensimmäinen uuden sopimuksen mukainen liikenne käynnistyi 1. heinäkuuta linjoilla 7 Karisto-Renkomäki, 12 Kauppatori-Ala-Okeroinen, 13 Nikkilä-Niemi, 17 Joutjärvi-Ruoriniemi sekä pienkalustolla Kiveriön, Pyhättömän ja Urheilukeskuksen välillä liikennöivillä LASSI-citylinjoilla.

Kestävämmällä valmistustavalla pienemmät päästöt

Biodieseliä voidaan valmistaa esimerkiksi erilaisista viljelyskasveista, ruokajätteistä, palmuöljystä ja puusta. Biodiesel ei sisällä lainkaan rikkiä ja se vähentää hiilidioksidipäästöjä verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön.

Toisen sukupolven uusiutuvaa biodieseliä valmistetaan kasvi- ja puupohjaisesta selluloosasta sekä jätteistä ja ruoantähteistä, joita ovat mm. elintarviketeollisuuden eläinrasvajäte ja kalarasvajäte, kasviöljytuotannon jätteet ja tähteet, käytetty paistorasva ja tekninen maissiöljy. Toisen sukupolven uusiutuvan biodieselin käyttö on kestävämpää ja sen valmistus ei kilpaile ruokatuotannon kanssa.

Uusiutuvan biodieselin kokonaisvaltaiset hiilidioksidipäästöt ovat noin 80–90 % pienemmät kuin fossiilisella dieselillä. Uusiutuva biodiesel palaa perinteistä dieseliä puhtaammin, minkä myötä lähipäästöt alenevat varsinkin vanhemmissa busseissa.

Kohti puhtaampaa joukkoliikennettä

Lahden kaupunki on strategiassaan ottanut tavoitteekseen edistää kestävän kehityksen mukaista yhdyskuntarakennetta ja liikkumista. Tavoite on, että vuonna 2030 bussiliikenne hoidetaan uusiutuvalla dieselillä, biokaasulla tai sähköllä.

Käytettävän polttoaineen muutos ei näy matkustajille, vaikka kalusto onkin linjoilla vaihtunut. Myös Heinolan ja Orimattilan uusissa 1.1.2021 alkavissa kohteissa liikennöidään uusiutuvalla biodieselillä.

Lahden seudun liikenne on ensi vuonna aloittamassa myös sähköbussiliikennettä. Sähköbusseja kokeillaan liikenteessä jo kesän ja syksyn aikana. Lue lisää sähköbusseista LSL:n verkkosivuilta tai uusimmasta Kaupunkilaisesta (sivu 7).

Aihealueet