Hyppää sisältöön

Parlamentaarisen ryhmän valmistelema talouden tasapaino-ohjelma sopeuttaa Lahden kaupungin taloutta vuosina 2024–2027

Helmikuussa työnsä aloittanut parlamentaarinen työryhmä on valmistellut talouden tasapaino-ohjelman sopeuttamaan Lahden kaupungin taloutta vuosina 2024–2027. Ohjelmassa on huomioitu kaupunginhallituksen tammikuussa päättämät periaatelinjaukset ja sen päätavoitteena on tulojen kasvattaminen.

Lahden kaupunginvaltuusto päätti talousarvion 2023 hyväksymisen yhteydessä, että kaupunki aloittaa parlamentaarisen valmistelun talouden tasapaino-ohjelman laatimiseksi vuosille 2024–2026. Ohjelmassa huomioidaan parlamentaarisen ryhmän vuonna 2022 valmistelemat periaatelinjaukset. Kaupunginhallitus päätti työryhmän perustamisesta 30.1.2023 ja antoi ryhmälle tehtäväksi tehdä esitys talouden tasapaino-ohjelmasta.

Parlamentaarinen työryhmä on ohjelman valmistelun yhteydessä perehtynyt kaupungin palvelujen sopeuttamisen, työttömyydestä aiheutuvien menojen vähentämisen ja investointien priorisoimisen mahdollisuuksiin. Lisäksi työryhmä on käsitellyt eri tulojen lisäämisen mahdollisia keinoja.

Lahden kaupunki olisi aiemmalla 30 kuukauden uudistumis- ja muutosohjelmalla saavuttanut talouden tasapainon ilman uusia toimintaympäristöstä tulleita haasteita. Sote-uudistus, konsernista saatavien tuottojen romahtaminen keskeisistä yhtiöistä, aikaisempaa korkeampi inflaatio, kuntia koskeva palkkaratkaisu ja aikaisempaa korkeampi korkotaso aiheuttivat Lahden kaupungille uuden rakenteellisen haasteen. Näistä sote-uudistuksen aiheuttama leikkaus vero- ja valtionosuustuloihin sekä konsernin tuottojen romahtaminen muodostavat merkittävimmän osan talouden sopeuttamisen tarpeesta.

Parlamentaarinen työryhmä on päätynyt esittämään talouden sopeuttamista neljän vuoden aikana, vuosina 2024–2027. Ryhmä asettaa ohjelmassaan talouden tasapainottamisen tavoitteeksi 50 milj. euroa. Ohjelman tavoitteena on kasvattaa tuloja vähintään 30 milj. eurolla eri omaisuuslajeista. Strategian elinvoimatoimenpiteiltä odotetaan verotulojen kasvua 5 milj. eurolla. Ohjelmassa on myös asetettu tavoitteeksi palvelujen sopeuttaminen 10 milj. eurolla ja työttömyydestä aiheutuvien menojen väheneminen 5 milj. eurolla.

Menojen kasvun hidastumiseen kohdennetaan 9,5 milj. euron tavoite, josta konsernihallinnon palvelualueelle kohdennetaan 2,6 milj. euroa ja sivistyksen palvelualueelle 4,9 milj. euroa. Toimintatulojen kasvun odotusta lisätään 0,5 milj. euroa, jolloin kaupunkiympäristön palvelualueelle asetetaan 2,5 milj. euron nettomääräinen toimintamenojen kasvun hidastumisen ja tulojen kasvun tavoite. Vuoden 2024 osalta toimenpiteet sisältyvät vuoden 2024 talousarvioon ja vuosien 2025–2027 menokasvua hidastavista toimenpiteistä on olemassa alustava suunnitelma. Tavoitteena on palvelualueiden toiminnan nykytason säilyttäminen, joka tarkoittaa edellä mainittujen menojen kasvun hidastamisen toimenpiteiden korvaamista ensisijaisesti tuloja kasvattamalla. Menojen kasvun hidastamisen tavoitteisiin palataan ohjelman aikana vuosina 2024–2027, jos tulo-odotukset eivät toteudu.

Kaupungin kasvua ja elinvoimaa vahvistavilla toimenpiteillä tavoitellaan työttömyydestä aiheutuvien menojen alenemista yhteensä 5,0 milj. eurolla ja strategian mukaisten elinvoimatoimenpiteiden odotetaan lisäävän 5,0 milj. eurolla verotulojen kasvua yli sen, mitä yleinen talouden kehitys vaikuttaa verotulokehitykseen. Toimenpiteiden vaikutus ajoittuu vuosille 2025–2027.

Kaupungin hallussa olevan yhtiövarallisuuden ja muun omaisuuden tuoton pysyvälle lisäykselle asetetaan vähintään 30 milj. euron tavoite. Yhtiövarallisuuden ja muun varallisuuden tuoton lisääminen edellyttää valtuustotasoisia päätöksiä konsernirakenteesta, kumppanuuksien solmimisesta keskeisempien yhtiöiden kehittämiseksi ja joistakin yhtiöistä tai niiden osista luopumisesta. Talouden tasapaino-ohjelman näkökulmasta päätökset tulee tehdä alkuvuoden 2024 aikana. Omaisuuden tuoton kasvun odotetaan näkyvän vuodesta 2025 eteenpäin.

Mikäli yhtiövarallisuuden ja muun varallisuuden tuottotavoite ylittyy, voidaan keskeisimpien palveluiden menojen kustannusten nousun leikkauspainetta pienentää tällä tuoton ylityksellä. Varallisuuden myynnistä saatuja myyntituloja ei ole tarkoitus käyttää käyttötalousmenojen katteeksi.

Talouden tasapaino-ohjelmaan liittyy myös verotulojen lisäys mahdollisten veroprosenttien, kiinteistöverojen ja/tai kunnallisveron, korottamisella. Korotus voidaan välttää, jos omaisuuden tuoton kasvu kattaa 50 milj. euron talouden tasapainotusohjelmasta puuttuvan osuuden. Veronkorotustarpeeksi arvioidaan tässä vaiheessa 12 milj. euroa ja korotustarve arvioidaan ohjelman aikana, mikäli rakenteelliset uudistukset eivät toteudu.

Parlamentaarinen työryhmä toimittaa talouden tasapaino-ohjelmaesityksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 6.–7.11.2023. Kaupunginvaltuusto päättää talouden tasapaino-ohjelmasta vuoden 2024 talousarviokäsittelyn yhteydessä 27.11.2023.

– Ryhmä on käynyt monipuolista keskustelua talouden tasapainottamisen tavoitteista. Ohjelman pääpainoksi valittiin tulojen kasvattaminen niin, että palvelujen nykytaso voidaan säilyttää. Jos omaisuuden tuoton lisäyksessä ja rakenteellisten uudistusten toteuttamisessa ei onnistuta, on tarkasteltava uudelleen palvelujen sopeuttamista ja verojen korottamista. Talouden tasapaino-ohjelman laatiminen on edellyttänyt kompromisseja, jotta siihen voidaan sitoutua yli puoluerajojen, toteaa puheenjohtaja Minna Lampinen.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Minna Lampinen
p. 044 554 6414