Hyppää sisältöön

Patomäen ja Saksalan leikkialueita poistuu käytöstä

Syksyn aikana neljä vanhaa leikkialuetta muutetaan viheralueiksi. Vuoden 2023 aikana kunnostetaan kaksi leikkialuetta. Täysin uusia leikkialueita valmistuu vuoden aikana kaksi: Hennalaan ja Karistoon.
Tänä vuonna valmistuvalla Havurinteen leikkialueella on suosittu luonnonläheisiä materiaaleja ja hyödynnetty paikalta kaadettujen puiden runkoja.

Syksyn 2023 aikana Lahden kaupungin viheralueilta poistetaan käytöstä neljä leikkialuetta. Leikkialueet ovat Saksalassa Kerinkallion leikkialue ja Saksalan leikkialue 2 sekä Patomäen alueelta Peipposenpuiston leikkialue ja Patomäenpuiston leikkialue 2. Leikkialueiden vähentäminen perustuu vuonna 2018 Teknisen ja ympäristölautakunnan hyväksymään Leikkialueiden palveluverkkotarkasteluun. Muutostyöt alkavat elokuun puolenvälin jälkeen.

Käytöstä poistuvat leikkialueet muutetaan viheralueiksi. Alueilla säilyy kulkuyhteys puiston läpi, sekä penkki ja roska-astia. Alueiden huonokuntoisia puita ja mahdollisia vieraslajiesiintymiä (esim. kurtturuusu) poistetaan. Kasvillisuuden monimuotoisuutta lisätään kylvämällä alueille niiden kasvuolosuhteisiin soveltuvaa niittykasvillisuutta. Lisäksi alueiden valaistusta parannetaan.

Tavoitteena monipuolisemmat leikkialueet

Leikkialueiden poistot perustuvat Leikkialueiden palveluverkkotarkasteluun, jonka mukaisesti kehittämisen suuntana on asuinalueittain yhden isomman leikkialueen kehittäminen ja monipuolistaminen sekä vähemmällä käytöllä olevien karsiminen. Näin monipuolistetaan asuinalueiden isompia leikkialueita kaikenikäisille. Tarkoitus on, että tulevaisuudessa leikkialueita on määrällisesti vähemmän, mutta ne ovat entistä laadukkaampia ja monipuolisempia.

Leikkialueita voidaan esittää poistettavaksi, mikäli ne on todettu huonokuntoisiksi tai ne eivät täytä EU:n turvallisuusnormeja, sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, korvautuvat uuden asemakaavan myötä uudella puistolla tai ovat vähäisellä käytöllä. Poistettu leikkialue voi jäädä osaksi rakennettua viheraluetta, tai se voidaan kunnostaa luonnonmukaiseksi taajamametsäksi. Hyväkuntoisia välineitä hyödynnetään olemassa olevilla leikkialueilla.

Saksalan alueella kunnostetaan Kerinkallionpuiston leikkialue, jossa työt alkavat vielä tänä syksynä. Patomäen alueella valmistui Patokoskenpuiston leikkialueen saneeraus vuonna 2022. Lisäksi vuonna 2023 kunnostetaan Ahtialan Kurppastenpuisto, jossa työt ovat jo alkaneet. Täysin uusia leikkialueita valmistuu tänä vuonna kaksi: Lääkintälotanpuiston leikkialue Hennalassa sekä Havurinteen leikkialue Karistossa

Leikkialueiden palveluverkkotarkastelu 2018-2027

Lisätietoja